112 är Sveriges och EU:s nationella nödnummer. Du ska ringa 112 när du eller någon annan behöver akut hjälp. När du ringer oss tar vi snabbt reda på din situation och avgör vilken typ av hjälp du behöver. Det kan till exempel handla om ambulans, räddningstjänst, polis eller sjö- och fjällräddning.
Tänk på att du endast ska ringa 112 när du är i en nödsituation som kräver omedelbar hjälp. Ditt samtal kan annars försena nödvändig hjälp till andra som är i akut behov av det. Om ditt samtal inte är brådskande ska du i stället ringa polisen på 114 14, sjukvårdsupplysningen på 1177 eller informationsnumret vid större olyckor eller kriser på 113 13.
Befinner du dig i en akut nödsituation?
Ring 112
Inte lika akut?
För sjukvårdsrådgivning: ring 1177.
Vid icke akuta polisärenden: ring 114 14.
För information om större olyckor och kriser: ring 113 13.
Hjälpresurser via 112
SOS Alarm är navet för samhällets hjälpresurser, såsom polis, räddningstjänst, ambulans samt fjäll- och sjöräddning. Genom samordnade hjälpinsatser ökar effektiviteten och tryggheten väsentligt vid större händelser. Exempelvis vid industribränder eller stora trafikolyckor då många hjälpresurser behöver larmas samtidigt.
Genom ett samtal till 112 når du följande hjälpresurser
Ambulans
Räddningstjänst
Polis
Fjällräddning
Flygräddning
Giftinformation
Jourhavande präst
Miljöräddningstjänst till sjöss
Sjöräddning
Socialjour
Tullverket – tips om smuggling
Vanliga frågor om nödnumret 112
Du ska ringa 112 vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. Handlar det om något annat än en nödsituation kan du i stället ringa:
114 14 - polisens nationella nummer för icke akuta händelser.
1177 – för sjukvårdsrådgivning.
113 13 – för information vid olyckor och kriser.
Genom ett samtal till 112 når du följande hjälpresurser:
Ambulans
Räddningstjänst
Polis
Fjällräddning
Flygräddning
Giftinformationscentral
Jourhavande präst
Miljöräddningstjänst till sjöss
Sjöräddning
Socialjour
Tullverket – tips om smuggling
Ja, du ska kunna nå 112 trots att du inte har någon täckning via din mobiloperatör. I vanliga fall sker nödroaming, vilket innebär att mobilen ringer via en annan operatör. Om nödroaming inte fungerar, testa att ta ut SIM-kortet och ring 112 igen. Om ingen mobiloperatör har täckning kan du inte ringa till 112.
Om du har en funktionsnedsättning som gör att du inte kan prata kan du kontakta 112 genom SMS112 eller Post- och telestyrelsens (PTS) förmedlingstjänster texttelefoni.se, bildtelefoni.net och teletal.se. Du behöver anmäla dig i förväg. Läs mer om 112 för tal- eller hörselskadade genom att klicka på rubriken.
Ja, du kan sms:a 112 via SMS112. Tjänsten är endast öppen för dig som är tal- eller hörselskadad – och du behöver anmäla dig i förväg. Klicka på rubriken för att läsa mer och registrera dig till SMS112.
Det kan hända att du blir uppringd av numret 112.Oftast beror det på att vi kontaktar grannar till en person som söker hjälp men som inte kan öppna för blåljuspersonalen på egen hand. Om du blir uppringd av 112, svara gärna. Om du har ett missat samtal från 112 behöver du inte ringa tillbaka.
När du ringer till 112 besvaras ditt samtal av en SOS-operatör, som ställer frågor för att ge dig nödvändig hjälp. Operatören pratar svenska eller engelska och har möjlighet att ta hjälp av en tolk. Vi har tolkar för 200 språk.
Exempel på frågor som SOS-operatören ställer:
Vad har inträffat?
Var har det inträffat?
Vilket telefonnummer ringer du från?
SOS-operatören ställer frågor till dig för att du vid behov ska få rätt hjälp till rätt plats så snabbt som möjligt. Under samtalet organiseras nödvändiga hjälpinsatser parallellt. Våra frågor fördröjer alltså inte hjälpen.
Ja, du kan ringa 112 i Sverige utan SIM-kort i din mobiltelefon.
112 är EU:s gemensamma nödnummer. När du ringer 112 från ett EU-land får du därför hjälp av det landets larmcentral. Du kommer inte fram till 112 i Sverige om du befinner dig i ett annat land.
Vissa länder utanför EU har egna nödnummer. Ta alltid reda på vilket nödnummer som gäller i det land du befinner dig i.
Om du befinner dig exempelvis ute på fjället, mitt i skogen eller ute till havs kan du behöva satellittelefon för att i ett nödläge komma i kontakt med SOS Alarm. Nödnumret via satellittelefon är: +46 63 107 112.
Hämta dina koordinater
Ibland kan det vara svårt för SOS-operatören att få en exakt position på personen som ringer 112. Det kan exempelvis bero på att den nödställde befinner sig i ett område utan täckning eller att platsen inte finns utsatt på kartan. Du kan hitta dina koordinater på olika sätt, bland annat högst upp på skärmen när du öppnar 112-appen.
Du kan också hämta dina koordinationer på exempelvis www.hitta.se. Gör så här:
Gå till karta och skriv namnet på platsen dit du vill ha koordinaterna.
På kartan får du zooma in och se att rätt plats är utmärkt.
Klicka sedan på meny-symbolen nere i högra hörnet av kartan och välj "Koordinater".
Ett fönster som heter "Koordinatvisning" öppnar sig.
Välj att visa RT90, WGS84, Sweref99TM eller decimaler och skriv ned koordinaterna som står i rutan.
SOS Alarm har tillgång till tolkar på cirka 200 språk. Hur många tolkar som finns på respektive språk varierar beroende när på dygnet du ringer.
På vardagar kl. 08.00–17.00 har SOS Alarm tillgång till tolkar på följande språk:
arabiska (kl. 08.00–22.00)
somaliska
ryska
bosniska, kroatiska och serbiska
Övriga tider samt helger tar det längre tid att få tag i en tolk.
112-appen – för din trygghet
Med 112-appen får du direkt information om 112-händelser i ditt närområde. Då kan du känna dig trygg med att hjälp är på väg och du kan dessutom undvika fara. Ladda ner 112-appen redan idag.