Vanliga frågor

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om 112-appen. Dessutom finns tips på hur du bäst felsöker under rubriken Felsökning.

Komma igång

Hur fungerar händelseinformationen/ notiserna i appen?

Notiserna skickas ut till ett avgränsat område och vid vissa typer av händelser.

Det finns flera typer av händelser där information inte skickas ut. Det gäller händelser där någon är skadad (patientsekretess) och vid de flesta typer av polisärenden.

Att du inte fått en notis kan bero på att du inte har positionering påslagen, att din telefon är i flightmode eller saknar internetuppkoppling via dataanslutning eller WiFi. Distributionen av notiserna kan även påverkas av hur bra mobiltäckning du hade när notisen skickades eller om du färdades snabbt igenom område där notisen gick ut.

Förutom skälen ovan så kan din senaste kända position i vårat system av vara en annan än den du befinner dig på eftersom vi inte mottar mobiltelefonens position kontinuerligt då detta skulle dra ur batteriet.

Vilka funktioner finns i appen?

Kontakta SOS Alarm
Du kan enkelt ringa 112 via appen. Om du sparar ditt telefonnummer i appen skickas din position automatiskt till SOS Alarm. Du måste tillåta att appen får se din position för att positioneringen ska fungera.

Se och dela din position
Du kan se din egen position på appens startsida så du kan läsa upp den för 112-operatören eller dela den med anhöriga.

Få information om händelser
Det finns flera typer av information/händelser som skickas ut via appen;
- VMA (Viktigt meddelande till allmänheten)
- Krisinformation och samhällsinformation
- Olyckor och bränder i din närhet
- Förebyggande information och tips från SOS Alarm

Vilka händelser och Information du får beror på var du befinner dig. Om du gett appen tillåtelse att se din mobils position så avgör den om du ser en viss händelse eller inte.

Hur laddar jag ner appen?

Har du en iPhone laddar du ner 112-appen från App Store här.

Har du en Android laddar du ner 112-appen från Google Play här.

Behövs 112-appen nu när AML införts?

Ja, absolut. Appens fördelar är att den är ett bra sätt att få snabb och viktig information från SOS Alarm. Det handlar om information vid kriser, olyckor och andra tips för att undvika olyckor i vardagen. 112-appen är ett bra verktyg för att kunna kommunicera med allmänheten. Fördelen med AML (Advanced Mobile Location) är att man inte behöver tänka på att ringa via appen, eller att godkänna att vi får se positionen via sms, utan att det sker automatiskt när man slår 112 på sin telefon. 

Vilka uppgifter behöver jag ange för att kunna använda appen?

Du behöver inte ange någon personlig information för att börja använda appen. Om du registrerar ditt telefonnummer så får SOS Alarm din position automatiskt när du ringer 112.

Även utan appen får SOS Alarm tillgång till din position automatiskt, förutsatt att du har en uppdaterad version av operativsystemet i telefonen. För Android behöver du ha minst Android 4.0 och för iPhone minst 13.1

Hur kan jag anpassa innehåll och funktioner?

Spara telefonnummer
Spara ditt telefonnummer i appen. Då skickas din position automatiskt till oss när du ringer 112.

Anpassa notiser
Du kan välja om du får en notis eller inte när information om händelser skickas ut i appen. För VMA (Viktiga meddelanden till allmänheten) kan du välja inställningen Notis alarm för VMA. Då larmar telefonen även i ljudlöst läge.

Spara information
Du kan välja att spara informationposterna så att du enkelt kan hitta och läsa dem senare. De sparas under din profil. Händelser går inte att spara.

Dela händelser
Du kan välja att dela en händelse via telefonens inbyggda delningsfunktion.

 

Felsökning

Appen fungerar inte – hur kan jag felsöka?

Här är en steg för steg-manual för att felsöka om appen inte fungerar som den ska.

1. Se till att telefonen har senaste uppdatering gällande operativsystem
2. Kontrollera att telefonen uppfyller de tekniska kraven:
iPhone
Appen är optimerad för iPhone X och iOS 12 men stödjer iOS version 10 till 13 och ska fungera på alla iPhone-modeller från 5S och framåt.
Observera att viss funktionalitet endast kommer att vara kompatibel för iOS 12.0 och uppåt.

Android
Alla mobiler som använder mobiloperativsystem OS Lollipop 5.0 (API nivå 21) och uppåt.
Appen är optimerad för Android OS 10 (API nivå 29).
Vi kommer kontinuerligt att säkerställa att appen fungerar för de senaste telefonerna och operativsystemen

3. Säkerställ att du har den senaste versionen av appen
4. Bra uppkoppling, undvik lokalt wi-fi om möjligt
5. Slå av eventuella batterisparfunktioner
6. Avinstallera appen
7. Starta om telefonen
8. Installera appen
9. Öppna appen och följ guiden för inställningar

Jag upplever att appen drar mycket batteri.

Appen använder din plats även när den inte är öppen och det kan minska batteritiden. Appen är utvecklad för att dra så lite batteri som möjligt men beroende på telefonmodell och operativsystem så kan batterianvändningen variera. 

Jag får ingen information om händelser via appen.

Kontrollera att du har platstjänser aktiverat och satt till Alltid för att få händelser i din närhet. Se mer info här om hur du ändrar inställningar på din telefon.

Appen visar fel position

Appen använder GPS som är det mest tillförlitliga systemet för att bestämma en position. Dock finns felmarginaler även med GPS som kan bero flera olika faktorer, en är på kvaliteten på uppkopplingen.

Det står Ingen internetanslutning i ett gult fält längst upp på skärmen

Det kan uppstå när telefonen kopplar mellan wifi och mobila nätet. Öppna fliken Aktuellt i appen och uppdatera sidan genom att swipa nedåt. Då ska varningen försvinna. Detta är ett känt beteende som vi jobbar på att förbättra.

Jag har laddat ner appen men den syns inte på skrivbordet

Prova att starta om telefonen och söka efter appen. Om du inte hittar den på skrivbordet, prova att avsinstallera appen och installera den på nytt.

Jag har fått ett sms med en verifieringskod jag inte beställt

I SOS Alarms nya 112-app måste man verifiera sitt telefonnummer. SMS:et du har fått har skickats till dig av misstag när en användare skrivit in fel telefonnummer. De kan inte registrera ditt nummer utan koden. Du kan radera SMS:et.

Jag lyckas inte logga in i appen

Kontrollera att du har laddat ner rätt app, SOS Alarm har flera. 112-appen är den som har mörkblå ikon och den kräver inget inlogg.

En händelse jag såg för ett litet tag sedan har plötsligt försvunnit.

Händelser syns i appen så länge de pågår. När händelsen markerats som avslutad i SOS Alarms system syns den inte längre i appen.

Jag fick en notis om en händelse men nu kan jag inte hitta den.

När en händelse inträffar i det område du befinner dig får du en notis. Om du inte öppnat notisen tidigare så kan händelsen redan vara avslutad när du väl öppnar den. 

Jag får inga VMA via appen.

Säkerställ att du har bakgrundspositionering påslaget. Se info här om hur du kontrollerar inställningarna i din telefon. Säkerställ även att push-notiser för VMA är påslaget i appen under fliken Profil och Inställningar.

Hur vet jag vilken version av appen jag har?

Under fliken Profil och Vanliga frågor om appen hittar du information om vilken version du har installerad. 

Jag hör ingen ljudsignal när jag får ett VMA i telefonen.

Säkerställ att du har godkänt inställningarna för viktiga varningar i appen under fliken Profil och Inställningar.

Jag hör ingen ljudsignal när jag får meddelandet om en olycka.

Kontrollera att du inte har mobilen i ljudlöst läge.

Min kompis fick en notis om en händelse i närheten men inte jag.

Det kan bero på flera olika saker – att du inte har positionering påslagen, att din telefon är i flygplansläge eller saknar internetuppkoppling via dataanslutning eller WiFi. Distributionen av notiserna kan även påverkas av hur bra mobiltäckning du hade när notisen skickades eller om du färdades snabbt igenom området där notisen gick ut.

Förutom skälen ovan så kan din senast kända position i vårt system av flera anledningar vara en annan än den du befinner dig på, dels för att vi inte kontinuerligt inte mottar mobiltelefonens position då detta skulle dra ur batteriet, dels hur din uppkoppling varit senaste tiden.

Om problemet kvarstår, prova åtgärderna under fråga "Appen fungerar inte – hur kan jag felsöka?"

Vart hör jag av mig om jag har frågor eller problem?

Du kan skicka in supportärenden, frågor och förbättringsförslag via länken till höger.

 

Om appen

Vad händer när jag trycker på ringa-knappen?

När du trycker på blåa knappen i 112appen börjar du skicka position till SOS Alarm.

Därefter får du en fråga om man verkligen vill ringa 112. Om du trycker ja så startas samtalet genom din telefons förvalda mjukvara för telefonsamtal. Där kan man också använda högtalarfunktionen etc om så skulle behövas.

Operatören som svarar på 112 kommer alltid att fråga om din position för att verifiera att det som skickas in är korrekt. Om appen ej har skickat någon position kan man alltid läsa upp kordinaten för 112-operatören direkt från appen.

Hur fungerar positioneringen?

Din mobils GPS-position skickas regelbundet till SOS Alarm men sparas inte. Positionen används för att bestämma vilka händelser som ska skickas till din mobil. Din position skickas på nytt om du förflyttar dig mer än 500 meter under fem minuter. Om du inte har godkänt att appen ska få tillgång till din position så skickas ingen GPS-information till SOS Alarm, inte heller när du ringer 112 från appen. 

Exakt hur ofta vi får in nya positioner kan variera då det styrs av operativsystemet. Om du t.ex åker bil i hög hastighet så kan det innebära att du inte får en notis om en händelse för att du åkt förbi platsen utan att positionen hunnit uppdateras.

Kan ni se min position om jag ringer 112 via appen?

Ja, SOS Alarm kan se din position om du har tillåtit 112-appen att få tillgång till positionen och om du har registrerat ditt mobilnummer i appen. Då kommer SOS Alarm att kunna se din position snabbare. 

Vilka händelser får jag information om?

Du får information om bränder, trafikolyckor och båtolyckor som rapporterats in till 112 samt VMA (Viktigt meddelande till allmänheten). Du ser inte händelser som skyddas av patientsäkerhetslagen och sekretesslagen.Vad händer om jag ringer med appen? Blir det positionering med appen och eller AML?

En första positionering sker direkt via 112-appen. När AML-positionen kommer in (Android: efter 5 och 20 sekunder, iOS: efter 20 sekunder) så ersätter den 112-appens position. Det är efter ca 20 sekunder som telefonens platstjänster vanligtvis har den bästa positionen

Fungerar appen med endast wifi?

GPS krävs för att du ska få notiser om händelser i din närhet. Med endast wifi får du inte händelser i din närhet och vi skickar inte med din position när du ringer 112 via appen.

Kan jag ladda ner appen om jag bor i ett annat land?

Ja, du kan ladda ner appen om du bor i ett annat land och positioneringen av din telefon via appen fungerar om du är i Sverige när du ringer 112.

När använder appen datatrafik och hur mycket trafik använder den?

En exakt siffra på förbrukningen är svår att ge men appen använder datatrafik för bakgrundpositioneringen.

Varje uppdatering av bakgrundpositionen använder 2 kb. En person som rör sig väldigt mycket brukar få sin bakgrundsposition uppdaterad cirka 20 gånger per dygn. När informationsflödet uppdateras används 2 kb.

Vilken gps och annat data skickar appen till er?

Appen skickar kordinaterna (longitud/latitud) tillsammans med ett unikt ID för din telefon. Detta ID går inte att koppla ihop med en användare.

Hur stänger jag av positionsnotifieringen?

Positionsnotifieringen går inte att stänga av. Däremot kan du stänga av positioneringen under telefonens inställningar och på så sätt slippa notifieringen. Med positioneringen avstängd får du inte händelser i din närhet och skickar inte med din position när du ringer 112 via appen. Du kan alltid återaktivera positioneringen när du startar upp appen nästa gång. 

Jag har kontantkort i mobilen, kan man lokalisera mig även om numret inte är registrerat?

För att SOS Alarm ska få din position via appen så behöver numret vara registrerat. Däremot kan SOS Alarm få din position automatiskt förutsatt att du har en uppdaterad version av operativsystemet i telefonen. För Android behöver du ha minst Android 4.0 och för iPhone minst 13.1

Fungerar appen med kontantkort?

Ja, appen fungerar med kontantkort så länge telefonnumret är registrerat.

Kan jag använda appen utan SIM-kort?

Du kan inte ringa 112 via appen utan ett SIM-kort. Däremot kan du alltid ringa 112 via telefonens nödsamtalsfunktion.

I vilket format ska telefonnumret skrivas in?

Vi tillåter  telefonnummer med flertalet format, även utländska telefonnummer går att registrera. Exempel på format: +4676xx, 0046760xx, 073xx,076xx

Är appens positionering igång hela tiden?

Positionen ligger i bakgrunden och används för att skicka dig information om händelser som inträffar nära dig. Den aktiveras när du förflyttar dig och då med en förinställd intervall, så den skickar inte positionen konstant.

Varför syns positioneringsbanderollen hela tiden i Android?

Positionen ligger i bakgrunden och används för att skicka dig information om händelser som inträffar nära dig. Den aktiveras när du förflyttar dig och då med en förinställd intervall, så den skickar inte positionen konstant. Det är Androids operativsystem som bestämmer när aviseringen ska synas. Det kan hjälpa att minimera aviseringen för att den ska försvinna. 

Ett fastnummer visas när jag ringer från min mobil, fungerar positioneringen då?

Om telefonväxeln är konfigurerad så att det inte är ditt kontorstelefonnummer som visas när man ringer 112 utan mobilnumret så funkar positioneringen via appen. Det kan oftast företagets telefonansvarige eller leverantör svara på. Om systemet är konfigurerat så att kontorsnumret syns så kommer positioneringen inte att fungera via appen.

Däremot kan SOS Alarm få din position automatiskt förutsatt att du har en uppdaterad version av operativsystemet i telefonen. För Android behöver du ha minst Android 4.0 och för iPhone minst 13.1

Appens batterianvändning- hur fungerar den?

Appen är optimerad för att använda så lite batteri som möjligt men åtgången kan variera beroende på telefon och operativsystem. Positionen används för att skicka dig information om händelser som inträffar nära dig och ligger i bakgrunden. Den aktiveras när du förflyttar dig och då med en förinställd intervall, så den skickar inte positionen konstant.

Hur kan döva och andra funktionshindrade använda appen?

Den app som finns tillgänglig just nu är en tidig version där vi ha gjort ett urval av funktioner och i den finns ingen chattfunktion eller liknande. Appen kommer att utvecklas löpande utefter den feedback vi får. Tills vidare kan du som är tal- eller hörselskadad använda SMS112. Läs mer på https://www.sosalarm.se/viktiga-telefonnummer/112/112-for-tal--och-horselskadade/

Varför kan man inte skicka video via appen?

Eftersom video och bilder skulle behöva hanteras i hela 112-samtalsprocessen så är det en större fråga som vi arbetar med på lång sikt.

Fungerar appen med Siri och Voiceover?

Appen är anpassad för VoiceOver men i dagsläget inte anpassad för Siri.

Fungerar appen i Apple watch?

112-appen finns inte för Apple watch men däremot kommer du att få alla notiser från appen till klockan.

Vilka är de tekniska kraven för att använda appen i mobilen?

iPhone
Appen är optimerad för iPhone X och iOS 12 men stödjer iOS version 10 till 12 och ska fungera på alla iPhone-modeller från 5S och framåt.
Observera att viss funktionalitet endast kommer att vara kompatibel för iOS 12.0 och uppåt.

Android
Alla mobiler som använder mobiloperativsystem OS Lollipop 5.0 (API nivå 21) och uppåt.
Appen är optimerad för OS 8 Oreo (API nivå 26).

Vi säkerställer kontunerligt att appen fungerar för de senaste telefonerna och operativsystemen.

Är 112-appen den primära kanalen för VMA?

Nej, VMA kan skickas ut via flera andra kanaler, t ex radio och sms. Sveriges Radio P4 är fortsatt den primära kanalen för VMA.

Kan jag själv välja inom vilket område jag får händelseinformation?

Nej, i dagsläget går det inte att välja. Du får information om alla händelser som inträffar inom ett visst avstånd från där du befinner dig. Avståndet är olika för olika typer av händelser. Vid VMA anges avståndet från händelse till händelse.

Fungerar appen om jag inte har en dataanslutning?

För att kunna ta emot notiser behöver du antingen ha en fungerande dataanslutning. Om din mobil är i flygplansläge så kan den varken ta emot eller skicka information. 

På vilka språk kan jag använda appen?

I dagsläget finns appen endast på svenska. Det beror framför allt på att bakomliggande system förser appen med information på svenska utan fördröjning. Denna information går inte att översätta automatiskt på ett bra sätt utan att riskera att värdefull information går förlorad för mottagaren. Vi tittar på att hitta en lösning som översätter informationen utan att fördröja utskicket av händelsen. 

Fungerar appen utomlands?

Din position registreras om GPS och datatrafik är påslaget i telefonen. Händelser kommer inte att skickas till dig eftersom appen bara hanterar händelser inom Sverige. Information som skickas ut till alla användare kommer även till den som befinner sig utomlands. 

Fungerar appen om jag har en teleoperatör från ett annat land?

112-appen är anpassad för den svenska marknaden men bör fungera bra även med utländska teleoperatörer. Det kan finnas begränsningar vad gäller exempelvis möjligheten att skicka med din position när du ringer 112 från appen. 

Kan jag använda appen för att kontakta 112 i Sverige om jag är i ett annat land?

Nej, du kan inte ringa 112 i Sverige via appen när du är utomlands. Om du befinner dig i ett EU-land där 112 är det nationella nödnumret kommer du att nå detta men din position kommer inte att kunna ses av operatören.

Kan appen användas i läsplatta?

Appen kan startas på en iPad, men den är inte anpassad för en iPad utan kommer då att visas i telefonläge

 

Sekretess och säkerhet

Spelar ni in mitt samtal?

Alla samtal till 112 spelas in. Om du ringer 112 via appen kommer ditt samtal att hanteras på samma sätt som när du ringer 112 från en fast telefon. 

Visar ni information om mig om jag är inblandad i en händelse?

Positionen för vissa typer av händelser används men ingen personlig information skickas ut kopplad till händelsen. Till exempel så visas aldrig vårdärenden i appen eftersom den informationen skyddas av patientsäkerhetslagen.

Sparar ni min position?

SOS Alarm ser bara din position när du ringer 112 från appen. Den position vi använder för att skicka ut information om händelser är anonymiserad och kan inte kopplas till dig. Varje gång vi hämtar din telefons position på nytt raderas den föregående positionen.

Sparar ni mitt telefonnummer om jag ringer 112 via appen?

Det telefonnummer du registrerar i appen sparas lokalt i din mobiltelefon och skickas bara till SOS Alarm när du ringer 112 från appen. Då hanteras telefonnumret på samma sätt som när du ringer 112 från en fast telefon.