”När de presenterade kände vi bara wow”

Om du har fotbollsmatch ena dagen, rockkonsert nästa och sen en mässa, knattecup och hundutställning den tredje, då måste du veta att säkerheten fungerar som den ska. Rocklunda Fastigheter skrev samverkansavtal med bland annat SOS Alarm för att skapa en trygg plats för alla besökare.

Med sina hela 60 hektar är Rocklunda i Västerås Nordens största idrottsområde.

– Här finns både inom- och utomhusanläggningar, och det är verkligen ett myllrande idrotts- och föreningsliv, säger Björn Sandvall, teknisk chef på Rocklunda Fastigheter.

Men ska du ha många människor och arrangörer som verkar på en stor yta måste du också ha en bra säkerhetslösning och 2019 var det dags för Rocklunda fastigheter att ta ett omtag när det gällde inbrottslarm och väktartjänster.

– Vi hade suttit fast i gamla avtal med en leverantör som vi upplevde inte förstod hur viktigt det är med flexibilitet när man verkar på ett sådant här område, säger Kristina Engström, förvaltningschef på Rocklunda Fastigheter.

Därför valde man att under 2020 gå ut och göra en bred upphandling av de här tjänsterna. Lämpliga företag fick presentera sitt erbjudande och ganska snart upptäckte Rocklunda att det fanns vissa kandidater som förstod precis vad de var ute efter.

 

 

– Vi insåg att de här företagen hade så mycket mer att erbjuda som inte kom till sin rätt i en vanlig upphandling, säger Björn Sandvall.

– Så vi avbröt upphandlingen, presenterade de här företagen för varandra och frågade om de ville vara med och skapa en helt ny typ av säkerhetsavtal med fokus på innovation och samverkan. Sen fick de prata ihop sig och när de presenterade vad de kommit fram till gemensamt kände vi bara wow! De kompletterade varandra och tillsammans kunde de dessutom skapa en ännu bättre helhet.

Parterna i fråga var SOS Alarm, Avarn och Newsafe och den första juli 2021 driftsattes deras gemensamma lösning till Rocklunda. Så här långt är både Björn Sandvall och Kristina Engström mycket nöjda.

– Vi har tät dialog och både vi och de tre har en bra och prestigelös samverkan, säger Kristina Engström.

– Alla vill framåt och jag upplever att det finns en annan trygghet här nu. Dessutom för vi samtal om att koppla på fler tjänster framöver. Tillsammans känner jag att vi får Rocklunda att vara en trygg plats där människor vill vara, säger Kristina Engström.

Jonas Magnusson, KAM på SOS Alarm, berättar om det unika avtalet med Rocklunda Fastigheter:

– När vi gick in i samarbetet med Rocklunda Fastigheter, och just samverkansavtalet tillsammans med Newsafe och Avarn, så var SOS Alarms uppdrag larmcentral, Avarn väktarbolag och Newsafe installatör av teknik. Och det var väldigt tydligt att det skulle vara så. Avarn har visserligen också en larmcentral, och kan ta emot larm, men Rocklunda såg värdet av att ha allt samlat hos en larmcentral, då man sen tidigare har brandlarmen hos oss. 

Vad ger samarbetet med SOS Alarm för mervärde för Rocklunda?

– Väljer man SOS Alarm så får man en helhet gällande larmcentraldelen då vi är en oberoende larmcentral som kan larma ut det väktarbolag som önskas, det vill säga som just de har avtal med. Alla larm går till SOS: brandlarm, inbrottslarm, driftlarm etc. På det sättet får kunden en kontakt in i stället för att ha flera larmcentraler för olika tjänster. Vill Rocklunda Fastigheter ha andra tjänster, som till exempel kamera, jour eller personlarm, så kan de kontakta SOS Alarm så löser vi det åt dem.

Text: Karin Aase

Foto: Pia Nordlander