"Här får jag chansen att hjälpa fler."

Empatisk, lyhörd och kan gå från noll till hundra – har du dessa egenskaper? Då kan ett jobb hos SOS Alarm vara något för dig. – Den största utmaningen är att man inte kan se patienten, utan måste förlita sig enbart på samtalet när man gör sin bedömning, säger Ia som jobbat på SOS Alarm i snart tre år.

Hon liknar sitt arbete med att vara detektiv, där hon via telefonen måste lägga ett pussel utan hela facit i hand.

– Jag måste lyssna på det som händer i bakgrunden, ställa frågor och visualisera för att kunna göra en bedömning. Med min erfarenhet från akutsjukvården vet jag vilka tecken jag måste fråga efter och hur jag ska instruera inringaren i väntan på att ambulansen hinner fram, säger Ia, SOS-sjuksköterska på SOS Alarm.

Ia, 36 år, jobbade tidigare som sjuksköterska på ambulansen i Malmö och trivdes bra, men när hon väntade sitt andra barn och enligt ambulansens regler inte fick jobba längre än till graviditetsvecka 20 valde hon att söka sig till SOS Alarm. Tanken var först att byta tillbaka till ambulansen efter föräldraledigheten, men Ia trivdes så bra på SOS Alarm att hon stannade kvar.

– Det jag gillade med ambulansen var just att det är ett akutjobb där man aldrig vet vad som ska inträffa under arbetsdagen, men det får jag här också. Jobbet här är inte lika fysiskt slitsamt som på ambulansen och det är skönt att veta att jag kommer hem i tid varje dag. Sen kan jag sakna patientkontakten, men på SOS Alarm får jag chansen att hjälpa fler, säger Ia.

Stora utvecklingsmöjligheter

Med strax över 1 200 medarbetare har SOS Alarm 14 centraler placerade på fjorton orter runt om i landet. En majoritet av medarbetarna jobbar som SOS-operatörer eller SOS-sjuksköterskor. Det finns många fördelar med arbetsplatsen, tycker Ia. Härliga kollegor, flexibla arbetstider och utvecklingsmöjligheter är några.

– Det är jättekul att vi har möjligheter att utvecklas. Man kan gå vidare i företaget, jobba mer med vårdutvecklingssatsningar eller gå fortbildningar för att öka på sin kompetens, berättar Ia.

En sammansvetsad arbetsgrupp

Att jobba som SOS-sjuksköterska kan vara både tufft och utmanade, men det är också ett givande jobb där du varje dag gör skillnad. Här samverkar man med kollegor över hela landet och när man har haft ett tufft samtal finns kollegor och chefer där för att ge stöd.

– Eftersom vi går igenom samma sak blir vi en väldigt tajt arbetsgrupp och vi ser alltid till att finnas där och stötta varandra i arbetet.

Skulle du rekommendera det till andra?

– Ja, absolut! Det är väldigt omväxlande och man vet aldrig vad som kommer att hända när man kommer till jobbet. I ett samtal kan man hjälpa någon i södra skärgården och i nästa samtal är man vid den finska gränsen där ambulansen är tre timmar bort. Det är spännande att arbeta i hetluften och det blir aldrig tråkigt, säger Ia.