"Här finns ingen vanlig dag"

Från ormbett på en skärgårdsö till ett hjärtstopp i Norrlands inland. Som sjuksköterska på SOS Alarm måste Marie Löfgren vara beredd på allt. – Här finns ingen vanlig dag, säger hon.

Det enda SOS-sjuksköterskan Marie Löfgren vet när hon börjar sin arbetsdag är att hon kommer att logga in och göra sig redo att hjälpa larmoperatörerna i sina prioriteringar och ge stöd under samtal. Men vilka som ringer in går aldrig att förutse.

– Mitt jobb slutar verkligen aldrig att vara spännande, säger Marie Löfgren.

Att arbeta som sjuksköterska på SOS Alarm skiljer sig på många sätt från andra typer av sjuksköterskejobb, berättar Marie Löfgren.

– I sjuksköterskevärden pratar man om look, listen and feel när det handlar om att göra bedömningar. Men i mitt jobb har jag har bara öronen, säger Marie.

 

Att göra rätt bedömning med endast ett sinne, istället för tre, är ibland en stor utmaning.

– De som ringer kan vara väldigt upprörda och har ibland svårt att lämna information, säger Marie Löfgren.

Då gäller det att vara lugn, lyhörd och fråga sig fram.

– Arbetar man som sjuksköterska på en kirurg vet man vilken typ av patienter man kommer att arbeta med, är man på medicin vet man att det är något medicinskt fel. Men när vi svarar vet vi ingenting och då gäller det verkligen att ställa rätt frågor, säger hon.

Vad är det bästa med jobbet?

– Mångfalden, att ingen dag är den andra lik. Jag kan inte vara expert på allt, men försöker att hela tiden lära mig och hålla mig uppdaterad om allt från ormbett till nya droger som finns på stan. Att kunna hjälpa till och göra skillnad känns väldigt meningsfullt.

Text: Hanna Lindberg
Foto: Patrik Olsson