"Att jobba på SOS Alarm är utmanande och spännande. Aldrig enformigt och tråkigt."

Marie Wahlborg arbetar som SOS-sjuksköterska i Östersund, ett arbete som enligt Marie är både utmanande och spännande. Med en bakgrund inom akutsjukvård, både på sjukhus och i ambulansen, kände Marie att hon var klar med den fysiska patientkontakten.

- Efter några år som narkossköterska kände jag en längtan tillbaka till ambulansen. Jag ville ha en tillvaro där dagarna såg olika ut men jag kände mig samtidigt färdig med patientkontakten. SOS Alarm kändes som ett perfekt val för mig, jag hjälper till i de mest akuta situationer men behöver inte lyfta tungt i svåra snödrivor och bli sliten rent fysiskt, säger Marie.

Att vara sjuksköterska på SOS Alarm innebär en stor utmaning, det gäller att ha erfarenhet och personlig mognad. Men för rätt person kan det vara ett av det mest givande arbeten som finns.

- Den största skillnaden är att jag inte ser patienten, jag har bara mina öron som verktyg. Jag ser det som en fördel att jag har erfarenhet av att ha träffat massor av patienter i mitt tidigare yrkesliv så att jag kan visualisera hur det ser ut på plats. Jag har så pass stor erfarenhet att jag är trygg i det, fortsätter Marie.

SOS Alarm har 15 SOS-centraler på 14 orter runt om i hela landet. Marie arbetar på ett av de Medicinska Specialistcentras som idag finns på fyra orter, Stockholm, Göteborg, Malmö och Östersund. Med med större delen anställda i operativ verksamhet samverkar man nationellt med sina kollegor i hela landet. Vill man utvecklas inom företaget så uppmuntras det, menar Marie.

- Det var spännande att byta arbetsgivare efter att ha arbetat inom landstinget i alla år. Det är stor skillnad att jobba i företagsform och man satsar på personalen. Vill jag ha fortbildning och utvecklas så blir jag uppmuntrad till det. Det kan ses som självklart, men det betyder mycket för att man ska vilja stanna kvar, säger Marie.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med jobbet som SOS-sjuksköterska hos SOS Alarm?
- Det är ju inte ett jobb för alla. Precis som på andra arbetsplatser så är det såklart inte bara guld och gröna skogar, man måste kunna hantera människor och olika situationer på ett professionellt och empatiskt sätt. Det kan vara tufft, speciellt när man inte kan få återkoppling på hur det har gått för patienten. Men samtidigt är det utmanande och spännande och aldrig enformigt eller tråkigt. Helt enkelt ett av de roligaste jobben jag har haft, avslutar Marie.