"Mina kollegor är som en familj"

Som regional produktionsledare har Martin von Essen koll på det mesta som händer på SOS-centralen i Östersund. Men inte bara i Östersund, utan också i hela norra regionen. I sitt arbete behöver han ha god överblick, arbetsuppgifterna kan innebära allt från att säkra att tekniken fungerar som det ska, att tillräckligt många operatörer arbetar just den dagen eller att en kollega behöver stöttning i sitt arbete.

- Jag är van vid att hålla många saker igång och att jobba på SOS Alarm innebär att ingen dag är den andra lik. Men jag gillar det, det är något av det som är roligast med det här jobbet, säger Martin.

På SOS-centralen har Martin testat på de flesta yrken, 112-mottagare, ambulansdirigent, räddningsåtgörare och nu regional produktionsledare. Variationen av arbetsuppgifter men också känslan av att kunna växa och utvecklas inom företaget tilltalar Martin.

- Att jobba på SOS Alarm är inte som något annat arbete. Jag har jobbat på en rad olika jobb, men de har bara varat några korta perioder. Önskan om att jobba med att hjälpa andra människor växte fram och idag vet jag att jag är på rätt ställe.

Att jobba som SOS-operatör vid någon av SOS Alarms 15 SOS-centraler är tufft och utmanande, men för rätt person kan det också vara ett av det mest givande arbetet. Med en nationell mottagning av 112-samtal är man aldrig ensam och det kollegiala stödet är stort.

- Man brottas med händelser hela tiden. Tuffa händelser som kräver snabba beslut. Men man är inte ensam. Om jag har haft ett tufft samtal är det många som är där och stöttar, mina kollegor är som en familj, säger Martin.

Vem passar för jobbet som SOS-operatör?
- Man behöver vara professionell och empatisk. Kunna behålla lugnet men ändå gilla högt tempo och att det händer grejer. Tidigare hade jag en känsla av att inte göra någon nytta, idag går jag och lägger mig och vet att jag har gjort skillnad i en annan människas liv, det är ganska häftigt, avslutar Martin.