Övervakningskameror ger dokumenterat ökad trygghet och effektivare
brottsbekämpning. AI-teknik stärker och breddar möjligheterna, samtidigt som en ny
EU-förordning säkerställer medborgares säkerhet och integritet.
Nyhet
Du har säkert varit i en situation där du behövt gå igenom ett ödsligt och dunkelt bilgarage på kvällen. Kanske har du då sett att det funnits kameror på vägen mellan ingången och bilen och känt dig lite tryggare.
Även om du skulle vara ensam i en situation som ovan är du långt ifrån den enda som noterat övervakningskameror på allmänna platser med tacksamhet. Faktum är att allmänheten under åtminstone två decennier varit övervägande positiv till den typen av teknik. Det säger forskaren och läraren Markus Lahtinen vid Lunds universitet.
–Resultatet i den äldsta studien jag har hittat om detta, från 2006, står sig även i senare studier. Bland annat de jag själv gjorde 2017 till 2019, säger han och lägger till att Internetstiftelsens senaste rapportSvenskarna och internetger samma bild.
Irapportenkonstateras att 70 procent av de tillfrågade är positiva till kamerabevakning med ansiktsigenkänning på offentliga platser om det används för brottsbekämpning.
Kameror för övervakning har hög tilltro
Det finns goda skäl till denna positiva inställning. Övervakningskameror ökar inte bara känslan av trygghet utan bidrar konkret till att bekämpa brottslighet –om de används på rätt sätt.
Markus påpekar att ”tryggheten inte sitter i själva kameran”, men att den är en bra hjälp som tillsammans med andra åtgärder minskar risken för brott.
– Det krävs att en person kan uppmärksamma avvikande händelser som fångas av kameran, och exempelvis informera andra berörda eller skicka resurser till platsen för att avstyra situationen, säger han.
Att få motsätter sig det ökande antalet övervakningskameror i offentliga miljöer beror främst på insikten att tekniken är effektiv i kampen mot brottslighet. Dessutom, påpekar Markus, har svenskar i allmänhet hög tilltro till institutioner och myndigheter. De litar med andra ord på att lagar och förordningar som skyddar den personliga integriteten fungerar i praktiken.
Övervakningskamera med AI
Sedan den första augusti 2024 finns en EU-förordning som reglerar hur AI får användas. Förordningen ligger till grund för ett regelverk som införs stegvis i Sverige fram till 2026 och berör utveckling och användning av övervakningskameror, bland annat genom möjligheten till ansiktsigenkänning.
Att identifiera personer utifrån en videoström från en kamera på offentlig plats, kommer bara att tillåtas i speciella fall. Det kan exempelvis handla om att förhindra terrorbrott eller om utredningar av grova våldsbrott. I Storbritannien används tekniken redan vid stora evenemang – en konsekvens av terrorattentatet på Manchester Arena 2017 under en Ariana Grande-konsert.
– Nu använder man den här metoden även i andra sammanhang, som vid riktade, begränsade insatser på tågstationer. Såvitt jag förstår finns det ingen stark opinion mot detta bland den brittiska allmänheten, säger Markus Lahtinen.
Ansiktsigenkänning och avvikelser
Utöver ansiktsigenkänning kan AI hjälpa till att snabbt identifiera riskabla situationer. Exempelvis om en väska lämnas utan uppsikt på offentlig plats eller om en person uppehåller sig i ena änden av en tågperrong – något som kan indikera en suicidsituation.
En ”smart” kamera skulle också kunna upptäcka om det rör sig personer i ett område som ska vara folktomt under vissa tider på dygnet, som en inhägnad industritomt.
– Vissa typer av kameror kan också identifiera färg på kläder eller en bil, vilket kan vara värdefull information vid en eventuell utredning eller annan hantering av situationen.
Exakt hur den nya AI-förordningen kommer att påverka svenska lagar kring AI återstår att se. Men Markus Lahtinen menar att den, tillsammans med GDPR, kommer att hjälpa företag att utveckla effektiva system för övervakning på ett sätt som bevarar allmänhetens förtroende för tekniken. Och samtidigt hjälpa såväl samhället som enskilda företagare att stärka säkerheten och tryggheten.
Ladda ner vår guide
Med vår lösning förkameraövervakninguppkopplad till larmcentralen kan du känna dig trygg – oavsett om det handlar om att skydda eller övervaka din verksamhet. Vår larmcentral kan ta emot video från de flesta kamerafabrikat på marknaden och därför i de flesta fall ansluta mot dina befintliga kameror.
Kameraövervakning har flera tydliga fördelar jämfört med traditionell bevakning med väktare. Det ger ett effektivt skydd för både offentlig och kommersiell egendom samtidigt som det innebär betydande kostnadsbesparingar och skapar ökad trygghet.