Närmaste hjärtstartare

Det hängde på minuter och ambulansen hade flera mil att åka. Personalen på Fyrås Trä i Jämtland tvekade inte en sekund när Hannah Karlsson på SOS Alarm ringde med en ganska ovanlig fråga.

En vanlig förmiddag i augusti ringde en förtvivlad kvinna nödnumret 112: hennes man hade fått hjärtstopp och låg livlös. Ambulans larmades ut direkt och SOS-operatören Ulrika Lindström började via telefonen att hjälpa kvinnan att göra Hjärt-lung-räddning (HLR), något som uppmärksammades av Ulrikas kollega Hannah Karlsson vid bordet bredvid.

– Jag hörde att Ulrika började ge instruktioner för HLR och då visste jag att nu gäller det livet, minns Hannah Karlsson.

Hon slängde ett öga på Ulrika Lindströms skärm och såg att kvinnan bodde på den jämtländska landsbygden. Ambulansen skulle behöva en lång stund på sig och även om Ulrika Lindström också hade larmat ut den mer närbelägna räddningstjänsten så skulle hjälpen dröja länge. Och att ge HLR är tungt.

– Du ska orka pressa ner en vuxen persons bröstkorg fem centimeter i snabb takt. Du kan tänka dig själv hur snabbt du kommer att bli utmattad, säger Hannah.

– Så jag började fundera på hur jag kunde hjälpa till, för vid en så allvarlig situation måste man ta till alla möjligheter.

Snabbt vände hon sig till sin egen datorskärm, knappade in adressen och valde sedan det filter som visar var det finns publika hjärtstartare i Sverige. Som tur är verkade den närmaste finnas bara några minuter från kvinnans hem, på skogsbolaget Fyrås Trä. Snabbt lyfte Hannah Karlsson luren.

Mycket längre norrut i Sverige satt Anders Eng på kontoret på Fyrås Trä när telefonen ringde. En kvinna förklarade att hon ringde från SOS Alarm, att det var bråttom och undrade om någon kunde ta företagets hjärtstartare och slänga sig i bilen.

– Det tog mig några sekunder att förstå vad det var hon sa, men när jag väl kopplade var det självklart att hjälpa till, säger Anders Eng.

I samma stund kom kollegan Paul Pålsson in på kontoret. Anders Eng sa till honom att släppa allt, hämta hjärtstartaren och ge sig iväg. Med på vägen kom också Erik Stjerna, den person på Fyrås Trä som är ansvarig för hjärtstartaren.

– Vi skaffade den för flera år sedan, just av den här anledningen, berättar Erik.

– Här är folk från fem på morgonen till ett på natten, så vi tänkte att om det händer en olycka här i bygden är det ett bra ställe att ha en hjärtstartare på. Vi såg det som vårt sätt att göra en samhällsinsats.

Eftersom de också hade registrerat sin hjärtstartare i Sveriges hjärtstartarregister hade han haft i bakhuvudet att det en dag kunde komma ett samtal som bad dem att rycka ut. Och nu var det här.

– Det enda jag tänkte på var att vi kanske kunde rädda en människas liv. Så jag släppte allt och satte mig i bilen.

Med Hannah Karlsson på SOS Alarm i luren gav sig de båda kollegorna iväg och kom fram till kvinnan och kunde avlösa henne några minuter senare.

Så här i efterhand är Erik Stjerna tacksam över att ha gjort en insats.

– För oss är det självklart – kan man hjälpa varandra så gör man också det.

 

Text: Karin Aase