Podcasten

SOS Alarm är stolt samarbetspartner till podden Slumpens Hjältar. Tillsammans hyllar vi alla hjältar som ingriper med civilkurage. I de allra flesta 112-samtal är det människorna på plats som är avgörande för att rätt hjälp ska komma till rätt plats. Därför är det viktigt för oss att lyfta dessa hjältar.

Glöm inte att även lyssna på den första säsongen av Slumpens Hjältar. Finns där poddar finns eller på Slumpens Hjältars sida.

Säsong 3


Bortrövade flickan hittades av civila

I Göteborg för̈svinner en 9-årig flicka spårlöst på väg till skolan. Trots att vägen till skolan är kort finns inga spår. Allmänhetens intresse att hjälpa till är enormt och Anneli Johansson tar kommando på plats över frivilliga.

Det visar sig att flickan förts borts och hållits gömd i en källare. Tack vare civila sökare återfinns flickan och Anneli kan föra henne i säkerhet. Mats Hvit är kommisarie och regional insatsledare och den som tog emot samtalet från de oroliga föräldrarna.

 

 

 

Gustaf fick superkrafter. Lyfte bil för att rädda påkörd kvinna

Mitt i lunchkön blir Gustaf vittne till en bilolycka där en kvinna på cykel blir påkörd av en man. Föraren chockas svårt och förvärrar situationen och utsätter den skadade kvinnan för stor fara. I olyckan skadas kvinnan och blir fast under bilen. 

Adrenalinet ger Gustaf superstyrka och tillsammans med två andra lyfter han bilen för att få loss kvinnan. Expert i avsnittet är Christine Carlswärd, specialistläkare inom anestesi och intensivvård. 

 

 

Madelen hjälpte kvinna ur livslång misshandel

En kväll på stan ser Madelen en kvinna som står ensam och gråter. Instinktivt går hon fram och ger henne en kram. En bit bort ligger en man och vrålar av ilska, omhändertagen av vakter. Det visar sig snart att kvinnan har varit misshandlad av mannen under hela deras långa förhållande. Madelen ger henne mod och stöd att anmäla och stannar vid hennes sida tills rättegången är över.

Expert i avsnittet är kriminologen Nina Rung som är specialiserad inom sexuellt våld och brott mot kvinnor.

 

Martin stoppade ung kvinnas självmord

På håll ser Martin den unga kvinnan klättra över det förhöjda staketet på broräcket. Han förstår att hon kommer att försöka att ta sitt liv. Han får tag i henne när hon släpper taget och drar henne tillbaka så hon inte ska falla bakåt mot vattnet, 30 meter ner.

Martin har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och självmord i sin familj och händelsen väcker många minnen till liv.

UllaKarin Nyberg är överläkare och expert på suicidal prevention och bidrar med kunskap, tips och kloka råd.

 

16-åriga Mathilda vittnade trots hot och trakasserier

Den 16-åriga Mathilda Strömberg blir vittne när hennes dåvarande pojkvän misshandlas. Under 2,5 timme pågår misshandeln och de hålls fångna i pojkvännens lägenhet. 

Efter någon dag ringer pojkvännen och berättar att han gjort en polisanmälan och anmält hennes till vittne. Hon blir livrädd. Det är välkänt i gänget att man inte anmäler eller vittnar.

Hon förstår att det kommer bli tufft, men inte hur.

Trots grova hot och förföljelser har Mathilda tagit sig stärkt ur händelsen och lever idag ett lyckligt liv. 

Expert i avsnittet är Charlotte Nordström, advokat med fokus på unga brottsoffer.

 

Jouni kastade sig ut i isvattnet - räddade flicka från drunkning

Tre kompisar är ute och leker. De bestämmer sig för att testa hur det är att gå ute på isen som ligger på sjön. Den tunna aprilisen ger vika och ett barn försvinner ner i det mörka vattnet. 

Ingen av barnen kan simma och tjejen som gått genom isen är sekunder från att drunkna. Genom osannolik tur råkar Maria och Jouni vara i närheten när olyckan inträffar och Jouni lyckas få tag i det medvetslösa barnet.

Olyckan sker ute i skogen och det är i stort sett omöjligt att förklara för räddningstjänst var de är. SOS Alarm förklara vad man ska tänka på när man ringer och larmar - och hur du ska agera när någon gått genom isen. 

Säsong 2

Killen brann från midjan och uppåt

Therese Thomasdotter har avslutat sitt arbete och är på väg hem i sommarnatten. Plötsligt hör hon ett märkligt ljud och när hon vänder sig om ser hon en bil exploderar. Mannen som tar sig ut från baksätet brinner från midjan och uppåt. Utan att tveka eller fundera på sin egen säkerhet springer hon fram till olycksplatsen.  Fredrik Lagerhorn från Storstockholms Brandförsvar berättar vad man ska tänka på när man ingriper vid brand.

 

Han skrek! Kroppen var helt stel och krampade

Daniel ska tillsammans med en kollega utföra ett elarbete på Sahlgrenska. Trots att de gått igenom säkerheten händer det som inte får hända - Daniels kollega får 1000 ampere genom kroppen och fastar i det strömförande elskåpet. 

Det är en dramatisk räddningsinsats där kollegan dessutom skadar armen svårt. Räddningsinsatsen visade sig också vara helt livsfarlig för Daniel, men det det fick han tack och lov reda på senare.

 

Simon ser barnet träffas av bilen

Plötsligt springer barnet rakt ut i vägen och taxibilen har inte en chans att väja undan eller stanna.

Simon som sitter i bilen bakom har på håll registrerat barnet som kommer springande och han bevittnar hur barnet träffas av bilen och kastas upp i luften för att landa på huvudet.

Simon ingriper direkt men för honom får olyckan personliga konsekvenser när gamla minnen från krig och våld dyker upp.

 

Ungdomarna var kvar i den brinnande bilen

En mörk natt i oktober sitter fyra ungdomar i en bil. Plötsligt gör vägen en kraftig högersväng men bilen fortsätter rakt fram. I luften voltar bilen och kraschen blir kraftig. 

När Benny kommer fram till platsen är situationen kaotisk. Ungdomarna är svårt chockade och skadade och två personer ligger kvar i den brinnande bilen. Bennys insats är lika farlig som heroisk.

 

Jeff i kamp med flyende rånare

Jeff har avslutat sitt jobb som bartender. Det är sent på natten och han tar sin cykel hem. Han kommer inte långt förrän han hör en tjej som skriker på hjälp. Han tar sig till platsen så fort han kan för att hjälpa tjejen - och ta fast rånaren.

Lyssna här:

 

Mamma! Du får inte dö!

Det är påsk och Julia är hemma och hälsar på hos sin familj. Men firandet kommer av sig när Julias mamma plötsligt insjuknar och faller i medvetslöshet. I podden medverkar även SOS-operatören My Adina, som berättar om vad som händer under ett 112-samtal.

Lyssna här: