AML gör det lättare att hitta nödställda

SOS Alarm har under en längre tid arbetat för att snabbare kunna positionera den hjälpsökande som ringer 112. Genom införandet av Advanced Mobile Location (AML) möjliggörs automatisk positionering via GPS i Sverige.

- Äntligen får vi en bättre positionering av den nödställde, en teknik som på allvar kan rädda liv. När en person nu larmar 112 med sin mobiltelefon så kan SOS-operatören med stor träffsäkerhet se var den hjälpsökande befinner sig. Det gör att hjälpen kan komma fram snabbare, säger Björn Skoglund, tjänsteutvecklare hos SOS Alarm.

AML möjliggörs i Sverige genom förändringar i de smarta mobiltelefonernas operativsystem, Android (4.0) samt iOS (13.1). Tekniken finns redan implementerad i 14 europeiska länder.

Så fungerar AML

AML ger en GPS-position med en radie på cirka 5 - 15 meter. Om inte GPS kan tas upp så ges istället en position utifrån omgivande wifi-nätverk, vanligtvis med en radie på 65-85 meter. Detta kan jämföras med nuvarande metod, via så kallat cell-id, där det i snitt visas en yta på cirka tre kvadratkilometer. Precisionen i positioneringen blir alltså mycket bättre.

Frågor och svar om AML