Det är sommar och Marina ligger utanför sitt hus och tar det lugnt. Plötsligt hör hon ett enormt plask. När hon vänder sig om ser hon att en bil har kört ner i ån. Marina dyker ner efter bilen som sakta håller på att sjunka.

Det var en härlig julidag 2018 och Marina Holm låg på gräsmattan i Gävle och lyssnade på en ljudbok. Plötsligt hörde hon ett hög smäll följt av ett otäckt plask. I Gavleån precis bredvid henne hade en bil just kört ner från kajen.

– Jag såg att bilen flöt på vattnet. Jag tänkte först att den var tom, att någon bara hade glömt att lägga i handbromsen, berättar Marina.

Flera personer sprang mot ån för att rädda mannen

Även Marinas svåger Björn och hans kollega Christoffer, som arbetar på en båtmäklarfirma precis vid kajen, hörde ljudet och kom springande.

De upptäckte till sin förskräckelse att mannen som körde satt kvar bakom ratten. Marina försökte larma 112 men var som paralyserad av chock.

– Jag kunde inte ringa 112, det tog stopp. Jag lyckades låsa upp telefonen men inget mer, så jag bad några personer bredvid mig om hjälp, säger hon.

Samtidigt hade Christoffer hoppat ner i vattnet och försökte krossa bilrutan med en värmepistol som han hade fått med sig. Bilen höll sakta på att sjunka.

– Christoffer ropade att han behövde min hjälp.

"Jag kände att det var bråttom att få ut honom"

Medan Marina simmade dit hade Christoffer lyckats få bort bilrutan. Mannen bakom ratten var vid medvetande men chockad. Han satt som fastfrusen.

– Jag krängde mig in i bilen och försökte spänna upp mannen, säger Marina.

Utrymmet i bilen var minimalt och den sjönk fortfarande. Marina och Christoffer insåg att bildörren var enda lösningen.

– Jag kände att det var bråttom att få ut honom, säger hon.

Men trycket från vattenmassorna gjorde det nästan omöjligt att få upp dörren. De tog i allt de hade och spjärnade med fötterna så hårt att det blev bucklor i plåten.

Äntligen fick de upp dörren men direkt började vattenmassorna att forsa in i bilen. 

– Till slut fick jag ut mannen, men han började klänga på mig och tryckte ner mig under vattnet, och jag kände att jag inte kunde andas, säger Marina.

Marina ångrar inte sin insats trots att hon drabbades av PTSD

Samtidigt kände hon att suget från den sjunkande bilen höll på att dra ner henne ännu längre under vattnet.

Medan Marina kämpade med mannen i vattnet hade Björn hämtat en närliggande båt. Med gemensamma krafter fick de till slut upp mannen i den.

– Då får vi höra något fruktansvärt. Mannen säger att det var fler personer i bilen och vi har fullt sjå med att hindra honom från att dyka i, säger Marina.

De lyckades hålla kvar mannen i båten och körde snabbt till bryggan och den väntande ambulansen. Marina fick snart bekräftat av polisen att mannen hade varit ensam i bilen och först då kunde hon slappna av.

Händelsen har varit psykiskt påfrestande för Marina och insikten att hon själv hade kunnat mista livet har skakat om henne. Några månader efter händelsen fick hon kontakt med en samtalskontakt som konstaterade att hon led av PTSD, posttraumatiskt stressyndrom.

Men Marina ångrar inte en sekund att hon ingrep utan känner istället tacksamhet över livet och berättar att hon nu har gått stärkt ur det hela. 

Text: Josefine Franking   
Foto: Anna Simonsson

 

Hör mer i podden Hjältarna

SOS Alarm samarbetar med podden Hjältarna, en dokumentär podd som handlar om civilkurage och mod, om vanliga personer som ingriper när någon annans liv är i fara. 
Hör Marina berätta hela historien i podden här.