Man gömde kvinna bakom buske – vännerna stoppade våldtäkten

När Saga och Johanna var på väg hem en natt får de syn på en man som beter sig konstigt. De ser att han följer efter en kvinna in i en park och då bestämmer de sig för att följa efter.

Det var en lördag i november 2018 när kvällen började lida mot sitt slut för de två vännerna. Klockan var runt 01-tiden på natten när Johanna skulle släppa av Sata med bilen.

– Vi lade då märke till en man som var ganska onykter. Han verkade inte vara på väg någonstans utan gick mest fram och tillbaka, säger Saga.

Efter en stund såg de en ung kvinna komma gåendes.

– Vi såg att han följde henne med blicken. Sedan börjar han att gå efter henne mot ett mörkt parkområde. Då fick vi en riktigt konstig känsla i magen, det kändes inte alls bra, säger Saga.

Saga och Johanna bestämde sig för att kolla så att allt stod rätt till. De hoppade in i bilen igen och åkte in mot parken.

Mannens grepp kring kvinnan fick Saga att känna obehag

– Det kunde ju vara så att de kände varandra men min känsla sa att de inte gjorde det, så jag behövde dubbelkolla det, säger Saga.

Väl framme hoppade hon ur bilen och frågade om de kände varandra. Kvinnan svarade till slut ja, men Saga la märke till att tonen i rösten lät tveksam. Mannens grepp kring kvinnan gjorde också Saga olustig, det såg ut som att han höll fast henne.

Saga och Johanna lämnade dem – åkte tillbaka och ingrep

Vännerna hade trots allt fått svaret från kvinnan att de kände varandra och lämnade därför platsen. Men något skavde och de ångrade sig efter en stund, så de bestämde sig för att åka tillbaka och leta efter dem. Just när de var på väg att ge upp såg de något.

– Då ser vi att han har dragit ner henne bakom en buske. Bara fötterna sticker ut och han sitter gränsle över henne, säger Saga och fortsätter:

– Jag kommer alltid komma ihåg den känslan, vi blev iskalla i hela kroppen. Båda kände rädsla och panik över att vi var tvungna att göra nåt snabbt.

Johanna ringde 112 och polis skickades ut. De blev ombedda att inte ingripa men hörde kvinnan skrika på hjälp och kände att de måste ingripa.

Saga och Johanna sprang dit och skrek så högt som möjligt. Mannen hade byxorna neddragna, drog upp dem och sprang därifrån.

När mannen sprang mot dem kastade de sig chockade in i bilen

Men bara efter en liten stund återvände mannen och kom springandes mot dem. Detta fick tjejerna att kasta sig mot bilen, men det var ingen lätt uppgift att hjälpa den chockade och berusade kvinnan in i den. I sista sekund fick de in henne och körde iväg.

Snart var polisen på plats och Saga var föst med att kliva ur bilen för att prata med polisen. Men mitt i samtalet noterade hon plötsligt hur mannen i fråga kom gående på gatan där de befann sig. Hon trodde inte sina ögon, men sa till poliserna som grep mannen direkt.

"Det kan göra stor skillnad"

Mannen dömdes till 1,5 år i fängelse och 5 års utvisning. Så här i efterhand vill Saga uppmuntra alla att lyssna på magkänslan och våga gripa in.

– Man kan skrika eller gestikulera – man behöver inte ge sig in fysiskt om man känner sig rädd. I många fall räcker det att ringa polisen. Och ta signalement på förövaren, det kan göra stor skillnad. I efterhand känner vi kanske att vi inte helt tänkte på riskerna, men vi är så tacksamma att vi gjorde det vi gjorde, säger Saga.

 

Text: Josefine Franking                           
Foto: Anna Simonsson

 

 

Hör mer i podden Hjältarna

SOS Alarm samarbetar med podden Hjältarna, en dokumentär podd som handlar om civilkurage och mod, om vanliga personer som ingriper när någon annans liv är i fara. 
Hör Saga och Johanna berätta hela historien i podden här.