Plötsligt ser 21-åriga Simon att det har samlats en massa folk runt ån alldeles i närheten. När han kommer närmare ser han en man flyta med ansiktet under ytan. Utan att tänka sig för kastar han sig i det iskalla vattnet.

Det var en vanlig eftermiddag i november 2015. Just den här dagen slutade 21-åriga Simon Sundberg extra tidigt på sitt jobb på Filmstaden i centrala Uppsala. Bara ett stenkast därifrån ligger Fyrisån.

Direkt när Simon kom ut från arbetsplatsen såg han att det var uppståndelse vid Fyrisån. På båda sidor av ån stod ett tiotal människor och pekade mot vattnet. Rösterna var höjda och lät oroliga. Simon bestämde sig för att gå dit och se efter vad som pågick.

"Jag kunde inte förstå att det var en människa"

Väl där upptäckte han att det flöt något i vattnet, något som bar en täckjacka i en knallig färg. Först tänkte Simon att det var en skyltdocka, men insåg snabbt att det var en människa som flöt med ansiktet nedåt.

– Jag kunde först inte förstå att det verkligen var en riktig människa. Det kändes otroligt surrealistiskt och jag minns att jag tänkte ” händer detta verkligen”? Säger han.

Simon kände sig maktlös i vattnen då han började sjunka

 
Trots att det var stor uppståndelse var det ingen som gjorde något. Snabbt insåg Simon att han var tvungen att agera.

 – Allt skedde väldigt instinktivt och jag hade absolut ingen färdig plan i huvudet. Jag tog en sak i taget, helt enkelt.

Simon klättrade över staketet som omger ån och tog snabbt av sig skor, klocka och mobil. Sedan kastade han sig i det iskalla vattnet och började simma mot mannen.

– Jag bottnade inte och började undra hur jag skulle lyckas få in honom till land.

Simon tog tag runt mannen med ena armen och försökte simma med sin andra arm, men hamnade ständigt under vattenytan.

– När jag försökte hålla uppe mannen sjönk jag, för jag hade inte den fysiska styrkan att simma med honom själv. Jag kände mig så maktlös.

 Just när Simon började tappa modet hörde han en röst som ropade och frågade om han behövde hjälp. Han tittade upp bland åskådarna, nu var det säkert närmare 100 stycken, och såg hur en man slet sig från massan för att hjälpa till.

 – Det var jätteskönt, både att få hjälp i vattnet och ha någon att prata med. Det var ett stort stöd.

 Tillsammans lyckades de få in mannen till kanten och upp från ån via en trappa, och där väntade ambulanspersonalen.

 – Sedan, medan jag sitter i en annan ambulans med en värmefilt, hör jag att de har fått liv i mannen innan de tar honom till sjukhuset.

 Efteråt visade det sig att Simon och mannen som hade erbjudit sin hjälp hade gemensamma bekanta.

 – Vi tog en fika tillsammans och pratade igenom allt. Det var skönt. Det var många detaljer som jag hade glömt, som han kunde fylla i.

 Nu har det gått ett tag sedan händelsen, men varje gång Simon går förbi ån blir han påmind. Han vill uppmuntra andra att också våga agera om något händer i deras närhet.

 – Allt är bättre än att bara stå och titta på – oavsett om man hoppar ner i en å, ringer 112 eller hjälper till på något annat sätt. Backa inte bara för att någon annan redan har agerat.

 

 

 

Text: Josefine Franking   
Foto: Anna Simonsson

 

Hör mer i podden Hjältarna

SOS Alarm samarbetar med podden Hjältarna, en dokumentär podd som handlar om civilkurage och mod, om vanliga personer som ingriper när någon annans liv är i fara. 
Hör Simon Sundberg berätta hela historien i podden här.