Brandvarnarens dag är den 1 december - se till att brandsäkra hemma

Nu startar årets brandfarligaste säsong och SOS Alarm får 18 procent fler samtal på 112 om bostadsbränder i december och januari än resten av året. Nu är det viktigare än någonsin att se över brandskyddet hemma.

December och januari är de månader då SOS Alarm tar emot flest samtal om bostadsbränder. Det inkommer totalt omkring 1 400 larmsamtal om bränder en typisk december och januari, vilket är 18 procent fler än under resten av året.

Nyårsafton och nyårsdagen är de två dagar då SOS Alarm tar emot flest samtal om bostadsbränder under året.

Men den vanligaste brandorsaken i hemmet är inte den öppna spisen. Inte heller levande ljus, som många tror. Istället startar de flesta bränder i samband med matlagning.

De allra flesta bränderna uppstår i en kastrull eller stekpanna. Framför allt när lättantändliga material som matolja och andra fetter hanteras. Torrkokning är också vanligt – när maten man lagar kokar torrt, sedan bränns och till slut börjar brinna. Det händer också att det börjar brinna i spisfläktar. Fett och sot som samlas i fläktfiltret brinner lätt.

– Onödigt många bränder startar i just köket. Där finns det mycket som man som privatperson kan tänka på för att minska riskerna. Som att inte lämna spisen utan uppsikt eller ha lättantändliga saker nära spisen där värmen blir hög, säger Anders Klarström, presstalesperson på SOS Alarm.

Många missar att kontrollera brandvarnaren

SOS Alarms och försäkringsbolaget Ifs enkätundersökning visar också att var tionde svensk aldrig kontrollerar sin brandvarnare. 18 procent testar den mer sällan än en gång om året. Fyra procent uppger att de inte har någon brandvarnare.

– Trots att en brandvarnare kan vara skillnaden mellan liv och död glömmer många att kontrollera att den fungerar. För att ge ett säkert skydd ska brandvarnaren testas med jämna mellanrum. Det är bra att även dammsuga brandvarnaren någon gång per år för att få bort damm och andra partiklar, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

– En fungerande brandvarnare är den billigaste och mest effektiva livförsäkring som finns. Den upptäcker livsfarlig rök och gas, larmar i tid och ger personer i hushållet en chans att agera, tillägger Jenny Rudslätt.

Checklista om det börjar brinna:

  • Rädda – dig själv och andra.
  • Varna – andra runt omkring.
  • Larma – ring 112.
  • Släck – försök släcka branden om det inte innebär en fara för dig.

Det här bör du ha koll på gällande brandskydd hemma:

  • Du bör ha en brandvarnare på varje våningsplan i din bostad. Om det inte går att montera i taket kan brandvarnaren placeras på vägg, ca 15 cm. från taket.
  • Brandvarnaren ska placeras i taket och gärna i anslutning till ditt sovrutt du hör larmet när du sover. Om möjligt gärna även i närheten av köket där det är vanligt att många bränder startar.
  • Testa din brandvarnare minst en gång i månaden. 
  • Du testar genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet.
  • Din brandvarnare ska vara CE-märkt och bytas ut minst vart 10 år. Vissa brandvarnare hålle kortare tid än så, kolla datummärkningen på brandvarnaren.

Att ha en fungerande brandvarnare hemma är både säkert och livräddande om det skulle börja brinna i hemmet.