Förbered barnen redan innan krisen kommer

Helena Söderblom jobbar till vardags som rådgivare inom krisberedskap men kan nu också titulera sig som författare. Hon har nyligen gett ut sin första bok – När världen slocknar. Boken riktar sig till barn och berör en kris i det vardagliga livet; ett kraftigt snöoväder stänger av stora delar av samhället och skapar kaos i vardagen.

Helena som själv är förälder anser att det är oerhört viktigt att prata med barn och förbereda dem på kriser redan innan de inträffar, vilket också är en av anledningarna till att hon skrev boken. En barnbok som är intressant och sätter fart på hjärnan, utan att rada upp färdiga lösningar, kändes som det perfekta sättet att nå ut till både föräldrar och barn med budskapet om hur man ska prata och agera i en kris.

– Om en kris väl inträffar så måste barnen veta hur de ska göra för att göra rätt. Barn har helt naturligt svårt att förutse och värdera de risker som finns, och därför behöver man öva på olika scenarion innan något händer, säger Helena.

Att prata med små barn är ofta en utmaning eftersom de vill ha tydliga svar, helst direkt. Därför är det viktigt att också öva med barnen. Stäng av elen hemma och visa vad som händer, rita upp en utrymningsplan och testa den med barnen, öva på att ringa till 112 – men på låtsas – och vad man ska säga i ett larmsamtal. Allt handlar om att skapa en struktur.

– En trygg förälder som vet vad man ska göra skapar en trygghet för barnen. Sedan är det självklart så att barn är individer, och har olika behov. Vissa kan gå runt med många tankar som de ibland har svårt att formulera. Därför är det bra att ta sig tid att fråga och förklara lite extra, berättar Helena.

Det har varit en annorlunda tid för oss alla det senaste året, inte minst för barnen. Och när det kommer till pandemin så är det viktigt att vara konkret i diskussionerna med de lite yngre individerna.

– Förklara gärna vad som händer, även om det kan komma att förändras. Mindre barn behöver inte veta exakt allt, men det är bra att de känner till det viktigaste som att vi nu till exempel väntar på vaccinet och vad som kommer att hända när det kommer, fortsätter Helena.

För barnens skull har det under det senaste året varit extra viktigt att försöka skapa en bra vardag med rutiner som får dem att känna sig trygga. Barn märker att de inte längre kan gå på barnkalas på samma sätt som tidigare, att man som familj är hemma mer och att det inte är optimalt att gå på bio eller badhus. Därför är många föräldrar, däribland Helena själv, oerhört tacksamma att de flesta skolorna fortfarande håller öppet och att det finns coronasäkra fritidsaktiviteter.

– Om det har varit rätt att hålla skolorna för de mindre barnen öppna ur smittspridningssynpunkt är det för tidigt att säga. Men som förälder är jag enormt tacksam för allt som bidrar till normalitet för barnen i en svår situation, avslutar Helena.