Samtalen till SOS Alarm ökar med 68 procent under Valborg

I helgen firas Valborgsmässoafton, något som innebär en kraftig ökning av 112-samtal till de 13 SOS-centralerna runt om i landet. Förra året ökade samtalen under valborgskvällen och -natten med hela 68 procent jämfört med samma dag veckan innan –­ en helt vanlig torsdag. Jämfört med en vanlig lördag i april ökade samtalen till SOS Alarm med 24 procent. Det visar SOS Alarms egen statistik över inkomna samtal till nödnumret 112.

– I samband med högtider ser vi tyvärr en ökning av bränder, våld och trafikolyckor, säger Maria Khorsand, VD SOS Alarm.

– Var rädda om er själva och varandra, antingen ni är hemma, i trafiken eller ute på gator, torg och andra festplatser. Om olyckan ändå är framme är våra operatörer beredda att hjälpa dig och förmedla rätt insats, antingen det är polis, räddningstjänst, ambulans eller något annat som behövs. Vi arbetar för ett tryggare och säkrare Sverige för alla, säger Maria Khorsand, VD SOS Alarm.

Skillnaderna i landet är stora. Mest ökade samtalen i Södermanland (66 procent), Västerbotten (77 procent) Gävleborg (81 procent) och Blekinge (82 procent) på valborgsnatten jämfört med en vanlig lördag. Allra mest ökade samtalen i Uppsala län (150 procent).

Typiska samtal en valborgskväll kan gälla majbrasor som lämnats obevakade, fyrverkerier som landar på balkonger, någon som har tappat bort en kompis i folkvimlet, alkoholförgiftning eller personer som av olika anledningar hamnar i vattnet.

I Dalarna, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Västmanland, Västra Götaland och Örebro firades valborg med måtta under förra året, där skillnaderna var små eller obefintliga jämfört med en vanlig lördag.

I bifogad pdf finns total och länsvis statistik över inkomna samtal till 112 under Valborgskvällen och -natten 2015, samt motsvarande siffror en vanlig lördag i april och en vanlig torsdag i april.

Release