SOS Alarm utvecklar mobilpositionering för hjälpsökande

SOS Alarm utvecklar just nu funktioner för att kunna se i stort sett exakt var en hjälpsökande som ringer från sin smarta mobiltelefon befinner sig. En av dessa är AML, Advanced Mobile Location. När en hjälpsökande ringer 112 skickas automatiskt ett sms med GPS-position till SOS-operatören. Tekniken kan spara värdefull tid i de fall det inte finns en exakt adress, eller när personen som ringer inte känner till den.

- Idag ser SOS-operatören en ungefärlig position baserad på den närmaste mobilmasten, ofta i form av en yta som kan vara flera kilometer i radie. SOS-operatören är sedan beroende av den muntliga information som den hjälpsökande lämnar. Med AML-funktionen får vi istället en GPS-position med en radie på omkring 5-20 meter och kan då snabbt hitta platsen där den hjälpsökande befinner sig. Det innebär att hjälpen i flera fall kan nå fram snabbare än idag, säger SOS Alarms VD Maria Khorsand.

- Vid allvarliga olyckor och sjukdomsfall kan det hänga på sekunder att hjälpen kommer fram i tid. Med en bättre mobilpositionering sparar vi ögonblick som kan rädda liv, och därmed i ännu högre grad bidra till ett tryggare Sverige för alla. Den enskildes behov är ytterst vår ledstjärna, säger SOS Alarms VD Maria Khorsand.

AML-funktionen bygger på programvara i den smarta mobilen och därmed på att mobiltelefontillverkare och/eller leverantörer av operativsystemen deltar. SOS Alarm har övervägande fått positiv respons från övriga aktörer och räknar med att kunna införa AML-funktionen under året.

En kompletterande lösning är mobilpositionering via webblänk. Då skickar SOS-operatören ett sms med en länk till den som ringer, som i sin tur får godkänna att mobilens GPS-position skickas tillbaka till SOS-operatören som då kan se den i sin digitala karta.