Humor, design och minnesforskning ska minska felsamtalen till 112

Idag lanserar SOS Alarm webbserien Glöm inte att komma ihåg, en serie i fyra delar om när man ska ringa 112. Syftet är att se till att fler lär sig att ringa rätt i en akut nödsituation, men också att öka kunskapen om vilka nummer man kan ringa när det inte är lika akut.

– Varje år kommer en miljon felaktiga samtal in till våra operatörer via 112. Det gör att den som verkligen har ett akut ärende riskerar att få vänta. Det är enormt viktigt att den här informationen når ut, och därför gör vi nu en särskild insats för att nå även lite yngre målgrupper, säger Jenny Friberg, kommunikationsstrateg vid SOS Alarm.

Det första avsnittet av serien lanseras idag den 28 februari och sedan kommer nya avsnitt ut varje vecka. Programledare är komikern och radioprofilen Kodjo Akolor.

– I och med serien testar vi något helt nytt för att se om vi med roligt men samtidigt kunskapsbärande innehåll kan få fler att uppmärksamma problematiken. Vi är jätteglada över att ha med så många bra deltagare som hjälper oss att nå nya målgrupper, säger Jenny Friberg, kommunikationsstrateg vid SOS Alarm.

I varje avsnitt ges ett uppdrag till en eller flera deltagare där de inom sitt expertområde ska leverera en lösning på hur vi kan få fler att ringa rätt.

Avsnitt 1: Jingelmakarna
Medverkande: Peter och Sofia, teamet bakom ”Det är dags för fredagsmys”, skapar en jingel för 112 som framförs av artisten Etzia.

Avsnitt 2: Minnesmästaren 
Medverkande: Yanjaa Wintersoul, tvåfaldig världsmästare i minne känd från TV-programmet Talang ger tips om hur man kan minnas de olika telefonnumren.

Avsnitt 3: Designhögskolan
Medverkande: Designklassen vid Beckmans designhögskola tävlar i en visuell gestaltning av hur man ska tänka för att veta vilket nummer som är rätt i olika situationer.

Avsnitt 4: Humorproffsen 
Medverkande: Humorgruppen I Just Want To Be Cool blandar humor och allvar för att tydliggöra när det är tillfälle att ringa 112.

Avsnitten finns på SOS Alarms Youtubekanal från och med idag den 28:e februari 2018.

 

Sveriges fyra viktigaste nummer

112: Nödnummer vid fara för liv, egendom och miljö

1177: Sjukvårdsrådgivning via telefon

114 14: Polisens nummer för icke-akuta händelser

113 13: Informationsnummer vid olyckor och kriser

Ladda ner bild 1
Ladda ner bild 2
Ladda ner bild 3
Ladda ner bild 4
Ladda ner bild 5
Ladda ner bild 6