Lägesbild Sverige v 45: dags att krisrusta bilen

Den senaste veckan har antalet inkomna samtal till nödnumret 112 ökat något och ligger nu på genomsnittliga nivåer. Höstlov och Halloweenfirande har inte gjort några nämnvärda avtryck i statistiken.

112 i veckan:

Antal 112-samtal, genomsnitt per dygn den senaste veckan Antal 112-samtal, genomsnitt per dygn de senaste 3 månaderna Antal 112-samtal, genomsnitt per dygn de senaste 12 månaderna
9 242 9 596 9651

 

Öka din krisberedskap

— Nu börjar det vara dags att byta till vinterdäck på bilen. Enligt lagen ska ditt fordon ha vinterdäck under perioden 1 december till den 31 mars. I och med att temperaturerna kryper ner under nollan blir det dessutom, oavsett däck, extra viktigt att hålla avstånd till bilen framför för att undvika olyckor, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm.

— Utöver att byta till vinterdäck är det också viktigt att förbereda sig om man av någon anledning skulle bli stående längs vägen. Att packa med extra varma ytterkläder, handskar och mössa i kombination med varm dryck i bilen gör att du klarar dig längre i kylan, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm.

 

Kommande vecka:

  • 7-11/11 - Militärövning Terminus 18. Är Livgardets två stora övningar som ska genomföras på fyra olika platser i Stockholm, vilka är Polishögskolan i Sörentorp i Solna, Kvarteret Primus på Lilla Essingen, Telestaden i Farsta och runt Bromma flygplats. Övningar sker även i Nynäshamn. Trots att det är dessa platser som berörs i störst utsträckning kommer militär närvaro sannolikt märkas av på andra platser i Stockholm. Tex i Farsta Centrum och i Stockholms innerstad. Under övningarna kommer stridsrustade och beväpnade soldater samt militärfordon att rycka fram i områdena och det kan också förekomma skottlossning med lös ammunition. Övningarna är inte farliga.
  • 13-15/11 – Besök av Italiens President. Italiens President Sergio Mattarella är i sällskap av sin dotter på officiellt statsbesök i Sverige.
  • 14-23/11 – Ledningsövning, Trident Juncture 18. Sverige kommer delta med personal från flygvapnet, armén, marinen och hemvärnet. Syftet är att övningen ska öka Försvarsmaktens förmåga att försvara Sverige, att öka vår nationella förmåga samt att stärka samarbeten med USA, Finland, Norge och NATO.

Ladda ner bild 1
Ladda ner bild 2