Lägesbild Sverige vecka 44

Just nu ringer det mindre på 112 än vad det gör ett genomsnittligt dygn på årsbasis. Siffran för de senaste tre månaderna innehåller fortfarande sommarsiffrorna som var extremt höga i och med de omfattande skogsbränderna i Sverige.

Veckan som gick på 112:

Antal 112-samtal, genomsnitt per dygn den senaste veckan Antal 112-samtal, genomsnitt per dygn de senaste 3 månaderna Antal 112-samtal, genomsnitt per dygn de senaste 12 månaderna
9 071
10 351 9 628

 

Onsdag den 31 oktober och efterföljande helg firas Halloween och skolorna har höstlov hela vecka 44. Det normala vid helger och ledigheter är att det ger ett avtryck med fler samtal in på 112. För Halloween finns dock inget sådant mönster vare sig kring den 31 oktober eller efterföljande helg.

Inför kommande vecka:

Inför kommande vecka:

  • Nato-övningen Trident Juncture 18 är en av Natos största övningar och genomförs i Norge från och med den 25 oktober till och med den 7 november. Övningen ska testa snabbinsatsstyrkan Nato Response Force (NRF). Sverige kommer att delta med personal från armén, flygvapnet, marinen och hemvärnet. Försvarsmakten meddelar att övningen kan komma att påverka bland annat trafiken. En ytterligare risk som försvarsmakten tror kan uppstå är oro bland allmänheten då militär personal och materiel från både Sverige och utlandet kommer att röra sig genom landet.
  • Militärövning Terminus 18 – Livgardets två stora övningar som ska genomföras på fyra olika platser i Stockholm: Polishögskolan i Sörentorp i Solna, Kvarteret Primus på Lilla Essingen, Telestaden i Farsta och runt Bromma flygplats. Övningar sker även i Nynäshamn. Trots att det är dessa platser som berörs i störst utsträckning kommer man att märka av militären på andra platser i Stockholm. till exempel i Farsta Centrum och i Stockholms innerstad. Under övningarna kommer stridsrustade och beväpnade soldater samt militärfordon att rycka fram i områdena och det kan också förekomma skottlossning med lös ammunition. Övningarna är inte farliga.
  • Vädervarningar klass 1 i Norrbottens län gällande plötslig ishalka samt hårda vindar i fjällen

Öka din egen krisberedskap

Temperaturerna har börjat krypa ner mot nollan och även under det i delar av landet. Se till att byta till vinterdäck i tid så att du kan köra säkert även vid vinterväglag.

Från och med i söndags råder normaltid i Sverige och därmed är det mörkt när många tar sig hem från jobb och skola. Se till att du syns – använd reflexer.

Ladda ner bild 1
Ladda ner bild 2