Lägesbild v 49: antalet samtal vänder uppåt nu i december

Den senaste veckan har antalet samtal in till SOS Alarm på nödnumret 112 ökat jämfört med nivåerna under november och motsvarar nu en genomsnittlig vecka. Trots detta vet vi att cirka en tredjedel av samtliga samtal är felringningar. Det innebär att 3106 samtal den senaste veckan var felringningar. För hjälpsökande i akut behov av hjälp innebär det att svarstiden emellanåt kan vara längre. SOS Alarm uppmanar därför samtliga att vända sig till rätt instans. Nödnumret 112 används vid fara för liv, miljö eller egendom.

Antal 112-samtal, genomsnitt per dygn den senaste veckan
9 320
Antal 112-samtal, genomsnitt per dygn de senaste 3 månaderna
9 256
Antal 112-samtal, genomsnitt per dygn de senaste 12 månaderna
9 663

 

Kommande vecka:

  • Fredag, 7/12, Final, Idol, Globen Stockholm
  • Måndag, 10/12, Nobeldagen, Stockholm och Oslo

Krisberedskapstips från SOS Alarm:

När första advent passerat och mörkret är ständigt närvarande är det vanligt att använda och tända värmeljus. Var noggrann med att släcka tända ljus när du lämnar rummet, samt se över din beredskap hemma. Se till att du har en brandfilt och godkänd brandsläckare redo om det värsta skulle inträffa.

I och med att julen är nära ökar även antalet personer ute i rörelse. Var medveten om att ficktjuvar rör sig i folkmassan som julhandlar samt var lite extra vaksam om dina tillhörigheter.

Säkerhetspolisen meddelar att terrorhotsnivån i Sverige ligger kvar på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala. I och med att julhandeln kan attrahera större folksamlingar uppmanas du därför att vara uppmärksam på eventuella avvikelser samt vid behov, höra av dig till Polisen.

Ladda ner bild