​Jourhavande präst utökar samtalsstöd

Tjänsten Jourhavande präst, som nås via nödnumret 112, utökar telefontiderna och nås nu varje dag mellan klockan 17:00 och 08:00 (ordinarie telefontid är 21-06).  Sverigefinska telefonjouren Palveleva puhelin förstärker med fler jourmedarbetare, och nås på 020-26 25 00 alla kvällar mellan klockan 21:00 och 24:00.

Jourhavande präst förstärks också med fler präster under nätterna för att kunna möta den ökande oron med anledning av coronaviruset. Det är en verksamhet som i dessa tider inte behöver ställas in utan byggas ut.

– Det är många som ringer nu. Vi tar emot runt 200 fler samtal per dygn, och märker tydligt att den allmänna oron i samhället har ökat, säger Nina Sagovinter, präst och Svenska kyrkans nationella samordnare för jourhavande präst och institutionssjälavård.

Sverige har sedan 1956 haft ett gemensamt nödnummer, och lika länge har Jourhavande präst funnits.

– Nödnumret 112 förknippas mest med olyckor, akut sjukdom eller polisiära händelser, men det är också öppet för människor i kris via Jourhavande präst, säger Gunnar Bergström på SOS Alarm. I vardagen, men i synnerhet i kristider växer människors oro. Vi på SOS Alarm är oerhört stolta att kunna fördjupa samarbetet med Svenska kyrkan och möta den enskilda människans behov under corona-krisen.

Kontakterna via Jourhavande prästs chatt, där många unga hör av sig, har också ökat den senaste tiden. Tjänsten har förstärkts med fler präster under ordinarie öppettider – söndag till torsdag mellan klockan 20:00 och 24:00 – och har nu öppet samma tider även fredagar och lördagar.

– Våra jourhavande präster tar människors oro på stort allvar, och kan hjälpa till genom samtalsstöd. Det är vår uppgift som kyrka att dela oro, ångest och frågor om liv och död, både när krisen gäller hela samhället och när den är personlig, säger Nina Sagovinter.

Bakgrund:

Jourhavande präst nås kostnadsfritt via telefon 112, digitalt brev eller chatt. Du är helt anonym i kontakten med prästen som också är anonym, och har absolut tystnadsplikt. Det som sägs eller skrivs mellan er får inte föras vidare. Ingenting sparas.

Jourhavande präst har funnits i över 60 år, och där arbetar präster i Svenska kyrkan.

Sverigefinska telefonjouren Palveleva puhelin: Samtalen är kostnadsfria. Du får vara helt anonym, du kan prata finska och du bestämmer samtalsämnet. Medarbetarna har tystnadsplikt. Svenska kyrkans sverigefinska telefonjour har funnits sedan 1989

För mer information:

SOS Alarm: pressjour08-205 307, press@sosalarm.se

Svenska kyrkan: pressjour 018-16 94 75 eller pressekreterare Ewa Almqvist, 0705-469677.

Kontaktpersoner

Sarah Hummerdal

Pressansvarig

SOS Alarm Sverige AB

Pressjour