Blåljusfamiljen tilldelas EENA:s hedersmedalj för insatser under pandemin

Under den pågående EENA-konferensen i Riga tilldelas de europeiska larmcentralerna och blåljusaktörerna en hedersmedalj för framstående insatser under covid-19-pandemin. SOS Alarm tog emot medaljen på plats i Riga.

Genom en videohälsning framförde Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen EU-kommissionens stöd och erkännande till alla blåljusaktörer som arbetat i frontlinjen mot coronaviruset.

- Vi européer är skyldiga våra blåljusaktörer enormt mycket. I år till och med mer än tidigare. De viger sina liv för våra samhällen, och jag vill att vår union ska stå vid deras sida. Inte bara med tacksamhet utan också med politik och handling. Tack och grattis till detta välförtjänta pris, säger Ursula von der Leyen, ordförande i Europeiska kommissionen.

Under konferensen hölls en tyst minut för att hedra och sörja offren för covid-19, en sjukdom som har tagit mer än 4,5 miljoner människors liv runt om i världen. 115 000 av dessa tragiska dödsfall är personal inom vården.

-Vi känner stolthet över att få vara en del av larm- och blåljustjänsten i Sverige och Europa där alla olika aktörer bidrar till ett och samma mål – att hjälpa när krisen slår till. Utmärkelsen som vi idag har tagit emot är ett erkännande för hela den svenska blåljusfamiljen, säger Gunnar Bergström på SOS Alarm.

EENA, European Emergency Number Association, är en obunden organisation som samlar de europeiska larm- och räddningstjänsterna, med uppdraget att bidra till ökat trygghet och säkerhet för människor. Idag omfattar EENA-gemenskapen över 1500 representanter för blåljusaktörerna från över 80 länder över hela världen. EENA samlar även över 100 forskare, över 200 ledamöter av Europaparlamentet och olika typer av säkerhetsleverantörer. EENA fungerar som ett forum för samarbete och lärande för alla som är engagerade i den allmänna säkerheten i samhället.

Relaterad media

Kontaktpersoner

Sarah Hummerdal

Pressansvarig

SOS Alarm Sverige AB

Pressjour