Region Jönköping ansluter sig till Sms-livräddare

Idag, den 1 september, ansluter sig Region Jönköping till systemet Sms-livräddare. Sms-livräddare aktiveras när SOS Alarm får in ett larmsamtal om misstänkt hjärtstopp och innebär att frivilliga livräddare larmas till platsen samtidigt som ambulans skickas. Larmet kommer via en app som visar vägen till den som drabbats av hjärtstopp och till närmaste hjärtstartare. Alla medborgare som har utbildats i hjärt-lungräddning kan ansluta sig och bli sms-livräddare.

- Idag överlever endast en av tio som drabbas av hjärtstopp i Sverige. En helt ny svenskledd observationsstudie (ESC 2021) visar att överlevnadschanserna ökar med 28 % när frivilliga sms-livräddare larmas till de drabbade. Med systemet Sms-livräddare kan människor med kunskap i HLR bidra till livräddande insatser, tillsammans med ambulans och räddningstjänst, säger Magnus Käck, KAM Vård hos SOS Alarm.

När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm skickas ett larm ut via appen Sms-livräddare till de frivilliga livräddarna som befinner sig i närheten. Syftet är att påbörja hjärt- och lungräddning så fort som möjligt och få en hjärtstartare på plats i väntan på att ambulans anländer.

Systemet drivs genom ett samarbete mellan SOS Alarm och Heartrunner Sweden AB. De regioner som samarbetar med SOS Alarm om ambulansprioritering och dirigering kan välja att aktivera systemet i sin region så att frivilliga sms-livräddare kan hjälpa till vid misstänkta hjärtstopp. Alla personer som har gått en utbildning i hjärt- och lungräddning och som är över 18 år kan ansluta sig till appen genom att ladda ner appen och själva registrera sig.

- Vi är mycket glada över att Jönköping nu räknas in bland de som förstärker kedjan som räddar liv. Enligt internationell forskning och nya europeiska guidelines rekommenderas alla regioner och länder att införa system som Sms-livräddare för att rädda fler liv vid hjärtstopp utanför sjukhus. Varje hjärta räknas, säger Jessica Holmström, marknadsansvarig för Sms-livräddare hos Heartrunner Sweden AB.

Region Jönköping blir den nionde regionen att ansluta sig till Sms-livräddare.

Systemet lanserades i sin nuvarande form 2015 och idag finns nära 93 000 registrerade livräddare i Sverige, varav omkring 2 400 i Jönköping.

För att bli sms-livräddare krävs att du är över 18 år och har gått en kurs i hjärt-lungräddning (HLR). Svenska Rådet för Hjärt-Lungräddning har publicerat rekommendationer för HLR i samband med misstänkt eller bekräftad covid-19.

Mer information om Sms-livräddare finns på SOS Alarms webbplats.


Kontakt:

SOS Alarms pressjour

08-205 307, press@sosalarm.se

Heartrunner Sweden AB

Jessica Holmström, marknadsansvarig

070 854 73 10, jessica@heartrunner.com

Kontaktpersoner

Sarah Hummerdal

Pressansvarig

SOS Alarm Sverige AB

Pressjour