Nya regler för utrymningslarm – är du förberedd?

Vid en brand är varje sekund avgörande och att snabbt kunna lämna byggnaden kan vara skillnaden mellan liv och död. Men vad händer om någon inte kan ta sig ut på egen hand? Nya regler kräver att det ska finnas tvåvägskommunikation vid utrymningsplatser – något som gör att fastighetsägare eller arbetsgivare kanske måste uppdatera sina system.

‍

Brandlarmet tjuter genom byggnaden och människor uppmanas att lämna så snabbt som möjligt. På bottenvåningen tar sig folk mot två närliggande utgångar. På de övre våningarna ser situationen annorlunda ut. Trapporna är smala och vägen ut är för lång. De är hänvisade till en utrymningsplats inomhus där de uppmanas vänta. Men hur länge? Och vad händer under tiden? Minuter kan kännas som en evighet.

Frångänglighet för utrymning

För att skydda människors säkerhet vid liknande nödsituationer har Arbetsmiljöverket och Boverket infört regler som ska förhindra att någon lämnas utan stöd. En central del av dessa regler är det som kallas frångänglighet – möjligheten för alla oavsett rörelse- eller orienteringsförmåga att ta sig ut ur en byggnad. 

På varje utrymningsplats måste det enligt bestämmelser finnas möjlighet till tvåvägskommunikation, till exempel genom talfunktion eller genom larmknapp med bekräftelse vid mottaget larm, så att räddningspersonal snabbt kan bli medvetna om att någon väntar på hjälp. 

– Forskningen kring detta har visat på tydliga resultat. Om du sitter i ett utrymme och trycker på en larmknapp och ingen svarar – då sitter du inte kvar. Man vet ju ingenting. Vet de att jag sitter här? Är det någon som har koll på allt?, säger Klaus Heinsvig, Verksamhetschef inom SOS Alarm.

SOS Alarm har en lösning

SOS Alarm erbjuder den kritiska tjänsten som förbinder utrymningsplatser med en larmcentral. Detta gör att de som befinner sig i nöd kan få direktkontakt med operatörer som kan larma vidare till räddningstjänst om situationen kräver det.

– Det finns en rad aktörer som säljer och installerar själva larmet – den fysiska knappen. De har dock ingen egen larmcentral. Vi tillhandahåller larmcentralstjänsten och vetskapen om att någon svarar dygnet runt, säger Klaus Heinsvig.

Uppgradera befintliga system

För dig som fastighetsägare eller arbetsgivare innebär detta en smidig väg till att möta de nya kraven. Oavsett om du bygger nytt eller behöver uppgradera befintliga system, kan SOS Alarm hjälpa dig att installera tvåvägskommunikation kopplad till vår larmcentral.

Om du har befintliga brandlarmssystem som inte möter de nya säkerhetskraven kan du enkelt uppgradera med vår hjälp. Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Vill du veta mer? Kontakta mig! 

Richard Ahlbeck, SOS Alarm

Jag hjälper dig gärna med svar på dina frågor om brand- och utrymningslarm.

personuppgiftshantering. *
* = obligatoriskt

Om du redan är kund och har frågor kring ditt avtal eller dina larm kan du enkelt och säkert kommunicera med oss via dina Mina sidor. Du är också välkommen att kontakta vårt Kundcenter för hjälp med ditt befinliga avtal.

Fakta / Ur Boverkets och Arbetsmiljöverkets rekommendationer

Boverket

”I utrymningsplatsen ska det finnas utrustning för tvåvägskommunikation. Tvåvägskommunikationens syfte är att personer utanför byggnaden ska ha möjlighet att bli medvetna om att det finns personer som väntar på assistans i utrymningsplatser. Enligt allmänt råd till BBR 5:248 bör kommunikationen till utrymningsplatsen kunna ske i anslutning till larmsystemets centralutrustning, brandförsvarstablå eller motsvarande.”

Arbetsmiljöverket

”Kommunikationsutrustning kan normalt inte utgöras av mobiltelefon. Arbetsmiljöverket har svarat på en fråga kring detta och motivet är att personer inte alltid kan förväntas ha på sig sin mobiltelefon samt att den kan vara urladdad. Arbetsmiljöverket har däremot svarat att en fast telefon kan accepteras som kommunikationsutrustning så länge denna fungerar om det uppstår en brand i byggnaden, vilket förutsätter att dess funktion kontrolleras genom provlarm.”

Läs mer

  • Frångänglighet - säker utrymning för alla

    Tillgänglighet är viktigt, och frångänglighet livsviktigt. För när brandlarmet går på biblioteket, kontoret eller i sjukhusets reception ska det finnas en säker utrymning - för alla.

    ‍
  • Brandindikering

    Med brandindikering kopplat till vår larmcentral kan du vara säker på att någon alltid har koll på din fastighet och vidtar nödvändiga åtgärder när larmet går.

Senast uppdaterad