Så hanteras automatiska brandlarm – från sensor till sirener

När ett automatiskt brandlarm går är det ofta SOS Alarm som larmar ut och dirigerar räddningsresurser och ser till att alla kan agera effektivt och framgångsrikt. Målet: Att minimera skador och ekonomiska förluster.

Sirener tjuter, blått ljus sveper över bilar och husfasader. Brandbilen bromsar in framför en byggnad och allt förefaller lugnt. Larm- och ledningsoperatören hos SOS Alarm tar emot brandmännens första rapport, en kort så kallad vindruterapport (“det man ser genom vindrutan”), över radion.
 
Det korta budskapet lyder:

– Framme, inga synliga lågor, ingen rök, vi går in.
 
Det blir omedelbart tillgängligt för alla aktörer som är och kan komma att bli inblandade i händelsen, utöver räddningstjänsten även polis och ambulanssjukvård. Alla påföljande rapporter samlas i samma system.
 
– På så sätt har alla hela tiden en gemensam och aktuell bild av vad som sker, säger Anna Hoff som är verksamhetsutvecklare på SOS Alarm.
 
Ärendet börjar när operatören på larmcentralen hos SOS Alarm ser lampan tändas på sin bildskärm och tar emot det automatiska brandlarmet. Kunden i detta fiktiva scenario har anslutit sitt brandlarm till SOS Alarms larmcentral och får därmed tillgång till erfarna larmoperatörer och kortast möjliga insatstid dygnet runt. I nuläget vet ingen särskilt mycket om vad som hänt eller ens om det är en brand. Bara att en sensor i en byggnad indikerar att det finns brand eller rök.
 

Gemensam informationskanal

Efter att omedelbart ha larmat ut räddningstjänsten ringer operatören till kontaktpersonen för det aktuella objektet. Detta sker alltid som steg nummer två när ett automatiskt brandlarm tas emot. Om kontaktpersonen befinner sig vid eller i byggnaden kan operatören få en bättre bild av vad som hänt.
 
När det gäller automatiska brandlarm rör det sig faktiskt ofta om ett fellarm, utlöst exempelvis av stekos eller kraftig vattenånga. I de fall det rör sig om en brand kan personen ge viktig information om vad som sker, som inte minst hjälper räddningstjänsten att agera på rätt sätt.
 
All relevant information som lämnas i samtalet med kontaktpersonen vidarebefordras av SOS Alarm till räddningstjänsten på plats. Tack vare en särskild radiokanal, som öppnades när operatören tog emot larmet, kan även polis och ambulanssjukvård följa all kommunikation som sker.
 
– I det ögonblick vi vet att det rör sig om en brand skickar vi ut ytterligare resurser från räddningstjänst och även ambulanssjukvård. Ofta åker även Polisen dit, men det beslutet fattar de själva utifrån den information som förmedlas över den gemensamma radiokanalen, berättar Anna Hoff.

Restvärdeledaren hjälper drabbade 

Men det finns en viktig bit som fortfarande saknas. När brand är konstaterad skickas ofta även ytterligare en resurs ut: restvärdeledare. Det är en person som får en samordnande roll på olycksplatsen och fungerar som en länk mellan räddningstjänst, de drabbade och försäkringsbolaget. De har även i uppgift att hjälpa de drabbade som ofta befinner sig i en situation som är traumatisk och då det kan finnas många problem som måste lösas på kort tid.

Får en komplett bild

Exakt vad SOS Alarm gör vid ett automatiskt brandlarm styrs av hur avtalen med objektet och med räddningstjänsten i det aktuella området är utformade. I vissa fall går exempelvis larm direkt till räddningstjänsten. Men SOS Alarm har alltid en central roll som samlar och samverkar med inblandade aktörer: räddningstjänst, ambulanssjukvård och polis.
 
– Inkommande 112-samtal om brand kan även komplettera bilden av vad som har hänt och snabbare ge en bättre lägesuppfattning, säger Annika Forsgren, avtalsansvarig inom räddning på SOS Alarm.

Samlas i samma system

Eftersom all information samlas i ett och samma system, som också alla räddningstjänster har tillgång till, sker uppdateringar i realtid så att alla berörda ser och kan agera på det.
 
Det är en styrka som, tillsammans med övriga delar av SOS Alarms samordnande roll, är avgörande för räddningstjänstens arbete.
 
Genom att ha ett automatiskt brandlarm kopplat direkt till SOS Alarm får din verksamhet tillgång till en trygg och effektiv hantering av larm dygnet runt. Våra operatörer säkerställer att räddningstjänsten larmas omedelbart vid en incident, vilket kan bidra till att minimera skador och ge snabbare insatser. I samarbete med räddningstjänst, polis och ambulans samlas all information i ett gemensamt system, vilket underlättar samordningen vid en pågående händelse.
 
Läs mer om hur vi kan stödja din verksamhet med rätt brandskyddslösning.
 

Vill du veta mer? Kontakta mig! 

Richard Ahlbeck, SOS Alarm

Jag hjälper dig gärna med svar på dina frågor om brand- och utrymningslarm.

personuppgiftshantering. *
* = obligatoriskt

Läs mer

  • Frångänglighet

    Frångänglighet handlar om att det ska finnas en utrymningsplats i lokalen där den som inte kan utrymma ska kunna invänta hjälp.

  • Brandlarm

    Med brandlarmet automatiskt kopplat till oss larmas räddningstjänsten direkt för snabbast möjliga utryckning som minimerar materiella skador och räddar liv.

  • Brandindikering

    Med brandindikering kopplat till vår larmcentral kan du vara säker på att någon alltid har koll på din fastighet och vidtar nödvändiga åtgärder när larmet går.

Senast uppdaterad