Frångänglighet - säker utrymning för alla

Vi är många som arbetar för ett samhälle som är tillgängligt för alla. Då tillgänglighet är viktigt blir frångänglighet livsviktigt. För när brandlarmet går på biblioteket, kontoret eller i sjukhusets reception ska det finnas en säker utrymning - för alla.

Vad menas med frångänglighet?

Frångänglighet handlar om möjligheten för alla, oavsett rörelse- eller orienteringsförmåga, att utrymma en byggnad vid en nödsituation. En sådan situation kan vara en brand. Att snabbt kunna lämna byggnaden kan då vara livsavgörande - men människor har olika förutsättningar. Det kan exempelvis handla om en person som behövde ta hissen för att kunna ta sig upp i huset, men som sedan varken kan ta samma väg tillbaka eller den utrymningsväg som finns. 

Ett säkert samhälle - för alla

Frångänglighet hänger ihop med tillgänglighet. Det vill säga: om du kan komma in i en lokal ska du också kunna utrymma den vid en nödsituation. 

Det finns flera åtgärder man kan behöva göra för att skapa en frånglig lokal. Det kan exempelvis handla om att se till att dörrar är enkla att öppna och passera, att det inte finns några högra trösklar eller att larmknappar är placerade så att alla kan nå dem. 

Frångänglighet handlar också om att det ska finnas en utrymningsplan i lokalen där den som inte kan utrymma ska kunna invänta hjälp. Det finns idag krav på att utrymningsplaser ska ha ett larmsystem med tvåvägskommunikation - och SOS Alarm har en smidig lösning för det. Läs mer om larm från utrymningsplats.

Krav på frångänglighet

Boverket och Arbetsmiljöverket har infört regler kopplade till frångänglighet. Det finns för att öka allas säkerhet och för att minska risken för att någon lämnas utan stöd vid en nödsituation. 

För att möta kraven om frångänglighet behöver lokaler antingen ha utrymningsvägar som är tillgängliga och användbara hela vägen - eller utrymningsplaser där personer som av någon anledning inte kan utrymma kan invänta hjälp. 

Boverkets krav gäller publika lokaler, så som idrottsanläggningen, tågstationen och receptionen till vårdcentralen. Arbetsmiljöverkets regler gäller arbetsplatser, men eftersom många publika lokaler är platser där människor jobbar så gäller då båda regelverken.  Frångänglighet är fastighetsägarens och arbetsgivarens ansvar.

Nya krav på tvåvägskommunikation

Nya regler kräver att det ska finnas tvåvägskommunikation vid utrymningsplatser. För att möta kravet och få utomstående att veta att det finns personer som väntar på hjälp så finns det framför allt två lösningar. Antingen genom en larmknapp med bekräftelse vid mottaget larm, eller genom ett larm med talfunktion. SOS Alarms tjänst erbjuder det senare då personerna i utrymningsplatsen får direktkontakt med våra operatörer när de larmar. 

För att öka säkerheten och möta de nya kraven kan fastighetsägare eller arbetsgivare behöva uppgradera sina nuvarande system.  

Exempel på byggnader som måste vara frångängliga enligt krav

Boverkets krav gäller publika lokaler. Här är några exempel: 

  • Bibliotek
  • Restauranger 
  • Sjukhus och vårdcentral (receptionen)
  • Kommun och statlig myndighet (receptionen)
  • Teatrar och biografer 
  • Affärslokaler 
  • Idrottsanläggningar 
  • Buss och järnvägsstationer 

Vem är ansvarig?

Det är fastighetsägaren och arbetsgivaren som ansvarar för att lokalen lever upp till kraven på frångänglighet. Personer som ansvarar för eller arbetar med frågan kan också vara brandkonsulter eller säkerhetsansvariga på kommunen eller regionen. 

Ett viktigt säkerhetsarbete - oavsett krav

Simhallen, pizzerian och busstationen är lokaler som behöver leva upp till krav kopplade till frångänglighet. Men även om en lokal inte omfattas av reglerna så kan man göra ett viktigt arbete för att öka säkerheten för alla. Med hjälp av teknisk utveckling och ökad kunskap är vi många som kan bidra tillsammans. Läs mer om vår tjänst Larm från utrymningsplats.

Branchtidningen Brandsäkert har granskat utmaningarna, och vad man behöver tänka på, läs gärna mer i deras artikel om Utrymning för utsatta.

Relaterad information

  • Brandlarm

    Med brandlarmet automatiskt kopplat till oss larmas räddningstjänsten direkt för snabbast möjliga utryckning som minimerar materiella skador och räddar liv.

Senast uppdaterad