112 por favor

Svarar någon om man ringer 112 i Spanien? Jadå, det gör det. Men vilket språk går det att kommunicera på och vad händer när en turist utan lokalkännedom ska beskriva olycksplatsen?

 

De flesta som besöker Spanien kan beställa glass, öl och säga "vamos a la playa". Men vad händer när olyckan är framme och de behöver akut hjälp?

I Spanien har nödnumret 112 funnits sedan 1998. Beroende var personen befinner sig i landet tas samtalet emot lite olika. Det finns 17 regioner i Spanien och varje region ansvarar för sina nödsamtal. Cristina Lumberas arbetar på 112 i Madrid och berättar att samtalen i de flesta fall är organiserade i två nivåer, även om det finns lokala variationer.

- På Den första nivån tas samtalet emot av oberoende 112-koordineringscenter som pratar med inringaren. 112-operatören ansvarar, som i Sverige, för att ta emot information om vad som har inträffat och var, och att skicka ärendet vidare till polis, brandkår eller ambulans. I vissa fall har operatören specialister från polisen, brandförsvaret eller sjukvården på plats hos sig, berättar hon.

På den andra nivån får polis, brandmän eller ambulans informationen från 112-kooridningernscentret och kan skicka ut bilar. Ibland ber de att få tala med inringaren.

I Spanien finns fortfarande andra nödnummer, exempelvis till nationella polisen 091, civilgardet Guardia Civil 062, lokal polis 092 och lokala brandförsvaret 080. Dessa nummer fungerar fortfarande, men alla instanser nås genom 112 och det är 112 som kommuniceras som nödnumret framför alla.

Såväl det spanska fastlandet som de baleariska och kanariska öarna har många turistande besökare varje år. Och långt ifrån alla pratar som bekant spanska.

- De flesta 112-operatörer talar faktiskt engelska. Beroende på behovet i regionen kan operatörer med andra språkkunskaper anlitas, om det exempelvis är mycket turister eller immigranter i området, säger Cristina Lumberas.

Hon berättar också att en turist som inte vet var han/hon befinner sig, eller ens vet adressen till hotellet, ändå snabbt kan få hjälp eftersom platsen kan lokaliseras med hjälp av mobilpositionering och telenät. Besökare kan ringa 112 genom sin vanliga mobiloperatör, tack vare internationell roaming.

Text: Henrik Emilson
Bild: iStockphotos

Relaterat Innehåll