"Vi är vana att jobba ihop, vi vet våra roller och alla har som mål att hjälpa människor."

Han är logistiker, samverkanscentral, beslutsfattare och en hjälpande röst för att få en chockad människa att tänka klart, allt i samma telefonsamtal. Teamledaren och tidigare SOS-operatören Johan Nilsson i Luleå är en av dem som ser till att rätt hjälp kommer till rätt plats i rätt tid.

Egentligen började det hela av en slump. Johan Nilsson jobbade som lärare men ville testa något nytt och hade hört att det var god stämning hos SOS Alarm i Luleå. Så han sökte, fick jobbet och 13 år senare är han fortfarande kvar.
– Det är ett spännande, varierat och roligt jobb, men framförallt är det alla goda kollegor som gör det här till en så bra arbetsplats. 

 

Och kollegor, det har han många. Inte bara SOS-operatörerna i Luleå, utan alla de människor som han samarbetar med varje dag över hela landet.

– När någon ringer nödnumret 112 är det operatörens ansvar att ta reda på vad ärendet gäller och sedan samarbeta med polis, vård och räddningstjänst för att se till att rätt hjälp kommer till rätt person och plats.

Så trots att man sitter i samma rum vid samma skrivbord varje dag kan man ena dagen jobba ihop med en ambulansdirigent i Skara, för att nästa dag lösa ett ärende tillsammans med polis och räddningstjänst i Luleå.

– Gäller det räddningstjänst så har vi inre befäl från dem på plats här hos oss som kan kopplas in på medlyssning och som då kan sätta igång sin organisation. Polisen har en annan sekretess så de sitter inte hos oss, men vi har direkt kanal till deras ledningscentral så även de kan kopplas in i samtalet. 

Något som bland annat skedde den så kallade svarta måndagen i Luleå februari 2013. Det var snöstorm och en väldig snörök på vägarna med många stora, allvarliga trafikolyckor i princip samtidigt som följd. Polis, räddningstjänst och ambulans kallades in, snart också ambulanser från flera andra kommuner i länet.

– Men trots att det var sånt tryck, att vi var så många inblandade och att vi fick vara ganska uppfinningsrika för att kunna hjälpa alla som ringde, så flöt allt fantastiskt smidigt. Vi är vana att jobba ihop, vi vet våra roller och alla har som mål att hjälpa människor.

Text: Karin Aase