”Det var en dag då jag kände att jag var på rätt plats”

Aldrig tidigare under sina år som SOS-operatör har Birgitta upplevt att hennes arbete har haft så stor betydelse som vid terrordådet den 7 april. Med stort lugn tog hon och hennes kollegor emot samtalen från en chockad och orolig allmänhet.

Egentligen skulle inte Birgitta svara på samtal den där dagen. Hon satt mitt uppe i en internutbildning när de första rapporterna från terrordådet på Drottninggatan kom in. På ett ögonblick sattes hela centralen i stabsläge.

– Det var en dag då jag kände att jag var på rätt plats, säger Birgitta. När det är fara för liv ska SOS Alarm finnas där och det gjorde vi verkligen.


Eftersom Birgitta ryckte in först när det stod klart att något allvarligt hade hänt på Drottninggatan skildrar hennes första inkommande samtal terrordådets efterskalv. Då befann sig Stockholm i ett läge där ryktesspridningen om bland annat skottlossningar florerade och flera av samtalen handlade om att lugna oroliga personer som inte fick tag på sina anhöriga. Samtidigt lös busringningarna och de mindre akuta fallen i Stockholmsområdet med sin frånvaro.

– Den här dagen var det som om hela Sverige förstod att det var allvar. Att resurserna på larmcentralen framför allt behövde läggas på terrordådet, säger Birgitta när hon tänker tillbaka på den där fredagseftermiddagen.

Hon minns hur stämningen på larmcentralen präglades av ett imponerande lugn och totalt fokus. Ibland stannade kollegorna upp, tittade varandra i ögonen eller la en hand på den andres axel för att kolla att allt var okej.

– Det blev ett arbetspass kantat av en mycket speciell känsla. Vi insåg att det här inte går att jämföra med något annat vi upplevt i yrket.

Via kartsystemet kunde Birgitta och hennes kollegor följa hur snabbt alla räddningsinsatser kom fram till Drottninggatan.

– Det gjorde mig stolt och alldeles varm i kroppen. Under terrordådet blev det extra tydligt för mig att vi verkligen gör skillnad och finns där för att skapa trygghet när det verkligen gäller.

Text: Camilla Carlsson
Bild: Evelina Carborn