Minska risken för överfall i sommar

Under 2016 anmäldes ca 88 600 misshandelsbrott i Sverige (enligt BRÅ) och många överfall sker under sommaren. Det är viktigt att veta hur man ska agera i en överfallssituation men också hur man kan förebygga för att minska risken för att det händer alls. Här är några tips:

1. Håll koll på din drink

Lämna inte över ansvaret att hålla koll på din drink till någon annan, speciellt inte om det är en ny bekantskap. Det finns ingen statistik på hur vanligt det är att bli drogad via drinken, men det förekommer.

2. Ta kontakt med ordningsvakt om du är orolig

Känner du att du mår dåligt eller misstänker att du har blivit drogad på krogen, ta kontakt med ordningsvakten på stället så att de kan hjälpa dig att larma hjälp.

3. Gå gärna hem tillsammans med kompisar

Om ni är fler som har sällskap så minskar risken för överfall. Går du ändå ensam, se till att vara uppmärksam, prata gärna med någon i telefon och ha inte hörlurarna i öronen. Gå om möjligt där det är upplyst och nära hus och inte genom ensliga platser såsom skog och parker.

4. Ha kontakt med någon som vet när du kommer hem

Bestäm gärna med någon om att du hör av dig när du är hemma. Det kan räcka med ett sms men det är skönt att veta att om något skulle hända, så är det någon som väntar på att du ska höra av dig och kan agera om du inte gör det.

5. Finns det ett journummer där du bor?

I Stockholm finns "Nattknappen", ett journummer du kan ringa på fredagar och lördagar mellan 23–03.30 och som drivs av polisens volontärer. Kolla upp om det finns något liknande där du bor och som du kan ringa för att prata lite när du är på väg hem i natten.

Relaterat innehåll