”Alla jobbade åt samma håll”

Läkaren Joakim Nordahl såg förödelsen efter terrorattentatet på Drottninggatan från fönstret på mottagningen där han arbetar. Han och hans kollegor sprang genast ner för att hjälpa till.

Ortopedkirurgen Joakim Nordahl var på väg att avsluta sin arbetsdag på Cityakuten i Stockholm, precis runt hörnet från Drottninggatan. Då får han veta att det har hänt något utanför.

– När vi tittade ut genom fönstret såg vi fullt med olja och grova hjulspår nedanför. Människor låg längs med gatan, säger han.

Joakim Nordahl plockade med sig en akutväska och gick ut. Tillsammans med några kollegor, både läkare och sjuksköterskor, blev han en av de första på plats efter lastbilens framfart längs det populära shoppingstråket.

– Det var väldigt tyst. En fredagseftermiddag brukar det vara mycket folk där, men nu var det helt annorlunda. Jag såg ett antal personer som låg skadade.

Räddningstjänsten var redan på plats när Joakim Nordahl kom dit. Han satte genast igång med att hjälpa skadade och rapporterade därefter till räddningsledaren. Människorna han mötte hade alltifrån skallskador till frakturer.

– Som läkare försöker man få en överblick. Det är viktigt att få koll på hela skadeläget så att man kan prioritera och inte fastna på ett ställe.

Samarbetet mellan räddningstjänst, polis och ambulanspersonal fungerade bra, tycker han.

– Det var påtagligt att alla jobbade åt samma håll. Även privatpersoner hjälpte till och ställde upp för människor som de inte kände.

Han beskriver timmarna på Drottninggatan som fokuserade, han jobbade på automatik. Det var först efteråt som tankarna och insikten om vad han hade varit med om kom.

– Det lugnade ner sig lite vartefter. Efteråt gick vi tillbaka upp till mottagningen och diskuterade det som hade varit. Det var en overklig känsla. Det tog ett bra tag att ta in det som hände, allt gick så fort.

Idag är Joakim Nordahl lite mer vaksam när han går på gatan, berättar han. Men han skulle inte tveka en sekund att agera om han skulle ställas inför en liknande situation igen.

– Som läkare och ortopedkirurg är man hyfsat rustad för att göra en insats i ett sådant läge. Då är det också rimligt att man gör det, säger han.

Nu är han en av dem som prisas med SOS Alarms 112-pris för sin insats den 7 april 2017.

– Jag känner mig stolt över att ha varit en del av en enhet som gjorde ett bra jobb, trots att vi var helt oövade inför en sådan situation. Vi hamnade i en egendomlig händelse och försökte göra vårt bästa.

 

Text: Emmy Lundström
Foto: Anna Simonsson

Relaterat Innehåll