Säkerhet för massorna

Det är folkfest i Stockholm med Kulturfestival och ungdomsfestivalen We are Stockholm. Runt en miljon besökare väntas till gratisevenemangen i city. För att alla besökare ska känna sig trygga har säkerhetsförberedelserna finslipats i månader. Nu är det skarpt läge.

Buffliga vakter och kravallstaket är bilden många får när de tänker på evenemangssäkerhet. Och visst kan de fylla sin funktion men framför allt handlar säkerheten på ett evenemang om helheten, att skapa en bra och trygg stämning. En något svårare nöt att knäcka, särskilt den här helgen i Stockholm när alla typer, åldrar och stilar kommer till stadsfestivalerna.

– Är det en Bruce Springsteenkonsert vet man hur besökarna kommer att bete sig utifrån tidigare erfarenheter av sådant som ålder, stämning och i hur god tid folk är på plats. Det och mycket mer analyseras när man gör en säkerhetsplanering. Den stora skillnaden med öppna evenemang är att de sakerna är svårare att förutsäga, säger Malin Nelsäter, Crowd Management-konsult på WSP.

Hon är med sin universitetsexamen från London ensam i Sverige om att titulera sig Crowd safety manager. Som expert på evenemangssäkerhet har hon varit ansvarig för planering och operativ ledning av säkerhetsarbetet på bland annat Way out west och Håkan Hellströms arenakonserter.

– Säkerheten är i dag bra på de stora evenemangen, det satsas resurser och i de flesta kommuner har man förstått hur viktigt det är att skapa nätverk där alla som berörs samarbetar, säger Malin Nelsäter.

Ett bra exempel på den sortens samarbete hittar vi på plats nere i Kungsträdgården, belägen mitt i centrala Stockholm. I myllret av folk finns Karin Johannesen, säkerhetschef på Evenemangsavdelningen Stockholm stad. Hon ser till att det finns en samverkan mellan arrangören Stockholm Stad, polis, räddningstjänst och andra berörda myndigheter. Alla har de jobbat ihop under förberedelserna av stadsfestivalerna och har tät kontakt hela veckan för att säkerhetsarbetet ska bli så effektivt som möjligt.

– Om jag måste ta bort alla viktiga ingredienser i säkerhetsarbetet och bara får behålla en är samverkan den jag väljer alla dagar i veckan. Att samverka kommer inte gratis och är ett bakom kulisserna-arbete som kräver arbete och tid. Det kan sträcka sig hela vägen från att man sitter i arbetsmöten månader innan till att man informerar varandra om vad det är man gör på plats, säger Karin Johannesen.

Hon beskriver säkerhetsarbetet som en tårta där varje bit motsvarar en viktig förberedelse. Det kan vara allt från att göra omvärldsanalyser till handlingsplaner och att utbilda personal. Precis som Karin Johannesen har Malin Nelsäter lång erfarenhet av bevakningsbranschen med jobb som ordningsvakt och publikvärd i ryggen. Hennes erfarenhet är att evenemang kan skilja sig en hel del åt beroende på var de äger rum.

– Jag var säkerhetsansvarig för en festival på en mindre ort i norra Sverige. Vi byggde upp entrén utifrån vetskapen att folk brukar komma till festivaler i ett jämnt flöde. När vi sedan öppnade kom alla samtidigt. Mentaliteten där var att man ville vara med på allt. Det hade aldrig hänt i Stockholm, säger Malin Nelsäter.

Tillbaka till Kungsträdgården och ungdomsfestivalen We are Stockholm som är inne på sin fjärde dag. Här har säkerhetsarbetet hittills rullat på bra.

– Jag jobbar sedan 20 år med normer och värderingar som respekt och självrespekt bland ungdomar, säger Karin Johannesen. Att vi lär våra unga att anmäla brott och att fler ungdomar behandlar varandra på ett bra sätt är ett brottförebyggande arbete som ger resultat.

 

Text: Camilla Carlsson
Foto: Emil Nordin