10 000 följer Ferhat på jobbet varje dag

Urdåliga betyg och mobbning – sjuksköterskan Ferhat Baysal hade oddsen emot sig som liten. Nu har han blivit utsedd till Årets Inspiratör för sitt engagemang för att sprida kunskap om livet i svensk sjukvård. - Jag nådde min dröm, och jag vill säga till alla ungdomar att kunde jag, då kan du!

Han slog sig mycket när han var liten, Ferhat Baysal. Om och om igen fick han åka in till sjukhuset och bli ihopsydd.

- När man är liten och det kommer blod, då tror man att man kommer att dö. Jag såg det som att den vårdpersonal som tog hand om mig räddade mitt liv, och då bestämde jag mig för att när jag blev stor, då skulle jag också bli en sådan som räddar liv.

Men vägen dit blev tuff. Han blev utfryst i skolan. Betygen blev, trots att han kämpade, riktigt dåliga.

- Men jag gav inte upp. Jag vägrade att ge upp!

Och till slut, efter att ha kämpat sig igenom skolan, tog han sin sjuksköterskeexamen och började efter något år att jobba på ambulansen i Stockholm. Ungefär samtidigt började han lägga upp bilder på Instagram från vardagen i ambulansen och idag är det närmare 10 000 personer som varje dag följer hans arbetsvardag och hans nya mål att klara utbildningen till specialistsjuksköterska.

- Alla pratar om hur tufft det är inom vården, men jag vill visa att det är som vilket yrke som helst med bra dagar och dåliga dagar och att vi gör mycket olika saker. 

Men framförallt vill Ferhat Baysal visa ungdomar att det går att nå sina drömmar om man bara kämpar och inte ger upp inför motgångar. För den ambitionen blev han den 21 november 2017 utsedd till Årets Inspiratör av organisationen Framtidsverket.

- Jag trodde inte att jag skulle vinna så jag blev så glad, så rörd!

Men även om priset betyder mycket för Ferhat Baysal så är det ännu viktigare för honom när han märker att han gör skillnad i människors liv. Som 13-åringen han mötte i ambulansen, som sa att det inte var någon idé att han utbildade sig eftersom han som invandrare ändå aldrig skulle få ett jobb.

- Då var det så skönt att kunna visa honom, att säga till honom att jag kommer från samma plats som han och idag sitter jag här med nyköpt lägenhet och mitt drömjobb, bara för att jag skaffade mig en utbildning. Kan jag, då kan alla, och jag hoppas jag ska kunna fortsätta att inspirera fler att nå sina drömmar.

Text: Karin Aase
Foto: Evelina Carborn