I trafiken händer det saker du inte kan skydda dig emot

Sommar, sol och dags för cykelsemester? Emma Johansson, tvåfaldig OS-medaljör i linjelopp på cykel, ger dig bästa tipsen för hur du undviker olyckan och kommer fram hel och levande. Och förklarar varför musik inte har med cykling att göra.

Hon har vunnit två OS-silver, hon har varit världsetta och hon har vunnit VM-medaljer. Men framförallt har Emma Johansson cyklat många, många träningsmil på landsvägar under sin karriär.

– Jag var aldrig rädd på tävlingar, men under träning är man ju ute i vanlig trafik och det kan vara lite läskigt. Du har din hjälm, du håller dig till reglerna och till sidan av vägen, men när du är i trafiken händer det saker hela tiden och allt kan du inte skydda dig emot.

Hon vet av egen erfarenhet. 2012 under ett träningsläger på Gran Canaria lyckades hon med nöd och näppe undvika att frontalkrocka med en bil, men bröt trots det båda nyckelbenen.

– Då kändes det ju mest som otur, men så här i efterhand ser jag ju snarare vilken väldigt tur jag hade som inte skadade mig värre. När man är ung är man ju gärna odödlig, men ju äldre man blir desto mer inser man hur skört livet är.

Vad ska man då tänka på för att få en så säker cykeltur som möjligt?

– Hjälmen är ju en självklarhet, och reflex om det behövs. Men sen är det också viktigt att hela tiden ha alla sinnen öppna. Saker och ting händer så fruktansvärt fort i trafiken och därför måste man hela tiden vara vaken och tänka på vad som händer runtomkring.

Det är av den anledningen som Emma Johansson aldrig lyssnar på musik i hörlurar medan hon cyklar. För även om tekniken är smidig och trådlösa hörlurar gör att man slipper trassla in sig i sladdar menar Emma Johansson att musik i öronen, när du sitter på cykeln, är en stor säkerhetsrisk.

– Vi delar ju vägen med andra trafikanter och då måste du använda alla dina sinnen för att hålla koll på övriga trafikanter. Om du då lyssnar på musik mister du hörseln som är ett av de viktigaste elementen för att upptäcka om något är på väg att hända.

Emmas tre bästa tips för en säker cykeltur:

1 Välj en väg med lite mindre trafik

2 Lämna musiken hemma och njut istället av naturen och ljuden som är där

3 Om du någon gång tvekar om du hinner före en bil eller inte, så stanna. Så bråttom är det aldrig att du inte hinner sätta ner foten och vänta tills situationen är över, för fighten mot en bil vinner du inte.

 

Text: Karin Aase

Foto: Pressbild Emma Johansson