Ett yrke - tre områden

På internationella sjuksköterskedagen den 12 maj uppmärksammas en livsviktig yrkeskår och ett yrke med stora utvecklingsmöjligheter och världen som arbetsfält.

Den 12 maj firas internationella sjuksköterskedagen runt om i världen. Här i Sverige legitimeras fler sjuksköterskor varje år, ändå har de blivit färre sett i förhållande till den växande befolkningen. 

– Vi behöver bli fler, säger Annette Zettervall Caesar, sjuksköterska på SOS Alarm.

Sjuksköterskeyrket kan se väldigt olika ut beroende på område men en sak har det gemensamt:

– Det är väldigt spännande. Man vet aldrig vad som väntar när man kommer till jobbet, om det blir en lugnt eller stressigt, säger Annette Zettervall Caesar.

På larmcentralen fungerar hon som stöd till operatörerna när de behöver hjälp i sina bedömningar. 

SOS-sjuksköterska Annette Zettervall Caesar
 

– Det är vi SOS-sjuksköterskor som lägger prioritering på ambulans i de ärenden operatörerna känner sig osäkra. Vår uppgift är att hjälpa dem prioritera i svåra ärenden, säger Annette Zettervall Caesar.

Som SOS-sjuksköterska sitter Annette också ofta kvar som stöd i telefon och ger råd tills ambulans är på plats. 

– Jag har jobbat akut tidigare, men här har jag bara ett sinne och det är hörseln. Det kan vara svårt, men är också väldigt spännande och meningsfullt. Man blir glad när man kan göra skillnad.

Annette Zettervall Caesar uppmanar alla som är nyfikna på sjuksköterskeutbildningen att söka. 

– Det är ett väldigt roligt och meningsfullt jobb. 

Karl Söllvander är ambulanssjuksköterska vid ambulansen i Hallstavik i norra Roslagen. För honom är det alltid uppdragen som styr arbetet.

– Ibland är man ute på rull hela dagen, det var inte ovanligt när jag jobbade i Täby kommun, i Stockholms län. Här i glesbygd är det lugnare och då är man lite mer på station, säger Karl Söllvander.

Han har jobbat som sjuksköterska i fjorton år och stortrivs på jobbet.

Ambulanssjuksköterska Karl Söllvander
 

–Jag kan ärligt säga att jag har världens bästa jobb.

Som ambulanssjuksköterska kommer Karl in tidigt i vårdkedjan och hans insatser kan betyda skillnaden mellan liv och död. 

– Jag gillar att vara först på plats. Om det är stort eller smått spelar ingen roll, det som betyder något är att kunna vara där och göra skillnad.

Karl Söllvander hade först tänkt att utbilda sig till sjukgymnast, men ångrar inte en sekund att han istället blev sjuksköterska. 

– Vi möter alla. Från de allra tidigast födda till individer som levt i över hundra år och alla däremellan. Spännvidden på arbetsfältet är oändlig.

Det gäller även geografiskt.

– Man kan jobba lokalt, nationellt eller internationellt. Möjligheterna i den här professionen är verkligen oändliga, säger Karl Söllvander.

För sjuksköterskan Cecilia Höjer på Sachsska barnsjukhusets barnakut på SÖS i Stockholm kan arbetsdagen gå från lugn till att bli extremt hektisk på bara några sekunder. 

– I mitt jobb finns inga vanliga dagar. Man vet aldrig vad man kommer möta när man kommer in och läget kan ändras blixtsnabbt. 

Patienterna är mellan tre dagar och arton år gamla. De yngre barnen kan inte alltid själva berätta var de har ont eller vad som är fel och föräldrarna kan vara väldigt oroliga. 

– Då gäller det att vara lyhörd, att kunna möta dem på rätt sätt och lägga pussel utifrån symtomen, säger Cecilia Höjer.

Sjuksköterska Cecilia Höjer
 

Första vårdkontakten på akuten är i regel en sjuksköterska.  

– Det är vi som tar emot och gör en första bedömning. Vi ställer frågor, tar vitalparametrar och prioriterar hur akut läget är. Vi påbörjar en planering så att vården ska bli den bästa tänkbara även ur barnperspektiv.  

I vissa fall går utredningen snabbt och det är lätt att hitta rätt behandling. Andra fall kräver mer utredning. Sjuksköterskeyrkets omväxlande karaktär gör det intressant, samtidigt som det kan vara ganska stressigt, menar Cecilia.  

– Är man nyfiken tycker jag absolut att man ska prova på jobbet i form av praktik eller hospitering* innan man går utbildningen. Yrket kräver väldigt mycket av en, men för rätt person är det otroligt meningsfullt och häftigt att kunna göra skillnad. 

 

Text: Hanna Lindberg

Foto:Linus Meyer (Cecilia Höjer, Karl Söllvander)

Gunilla Lundström (Annette Zettervall Caesar)

 

* att tillfälligt följa undervisning eller gå bredvid för att lära sig arbetsuppgifterna.