Kai och Mattias hjälpte ett barn till världen via 112

När SOS-operatören Kai i Karlstad svarade på samtalet förklarade en nervös pappa att hans fru hade börjat föda barn i hemmet. En kvart senare hade Kai tillsammans med dåvarande SOS-sjuksköterskan Mattias i Malmö hjälpt en ny bebis till världen.

 

- Det spelar ingen roll att vi sitter på olika centraler. Tekniken, kunskapen och tilliten till varandra gör att vi ändå har ett fantastiskt samarbete, säger Kai.

Det var sen kväll när Kai svarade och fick en ganska nervös pappa i luren. Hans fru hade börjat föda barn i hemmet och under samtalets första minuter eskalerar förloppet snabbt. Krystvärkarna börjar, barnet är på väg ut och Kai bestämmer sig för att ta hjälp av en SOS-sköterska.

– Det är inte ofta du får en förlossning via telefon, även om jag har haft några stycken genom åren, så för att vara på den säkra sidan valde jag att koppla in en sköterska.

SOS-sköterskan i just det här fallet var Mattias, idag biträdande verksamhetschef för vård på SOS Alarm, som Kai jobbat ihop med flera gånger, bland annat just när det gällt förlossningar.

– Jag hade aldrig träffat Mattias på riktigt eftersom vi sitter på olika centraler, men förutom att vara en duktig sjuksköterska verkar han vara en ödmjuk person med en stark vilja att hjälpa folk. Vi har en bra personkemi och när jag hörde att det var han som kopplades in kände jag mig genast väldigt trygg.

Förlossningen eskalerade snabbt och när det var dags för bebisens huvud att komma ut bad Kai Mattias att ta över samtalet helt.

– Jag älskar mitt jobb, att jag får vara den som hjälper människor när de behöver det som mest, och jag har gjort det sedan 2003 så jag känner mig trygg med mina kunskaper, säger Kai. Samtidigt vet jag hur kritiskt det kan vara om barnet fastnar och får syrebrist, så det var väldigt skönt att kunna lämna över till Mattias när jag bedömde att behövdes.

Fram tills dess hade Mattias mest hållit sig i bakgrunden och svarat på frågor när Kai hade bett om hjälp.

– Det handlar om att visa en ömsesidig respekt, säger Mattias. Jag vet att mina kollegor är erfarna och duktiga operatörer som klarar mycket själva, men kopplar Kai in mig så vet jag samtidigt att han behöver hjälp. Och då gäller det att lyhörd för vilken typ av stöttning det är han behöver och inte bara klampa in. Vi har väldigt svåra jobb, det är något man får vara ödmjuk inför.

Den här gången gick allt bra. Bebisen kom ut och efter en liten stund till var ambulansen framme och kunde ta över från Kai och Mattias.
– Hade vi suttit bredvid varandra hade vi gjort en high five, säger Kai.

– Men var vi sitter har ingen betydelse utan samarbetet handlar mer om vem du är som person än om du är i samma rum. Alla som jobbar här har ett stort hjärta för att hjälpa människor och det gör vi var vi än finns i landet. Det är egentligen inget konstigt med det.

Text: Karin Aase