"Temperaturen har stor påverkan på trafiken"

Den svenska myndigheten Trafikverket ansvarar för långsiktig infrastruktursplanering för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart, och luftfart, samt för byggande och drift av statliga vägar och järnvägar. Inför påsken delar Bengt Olsson, presschef på Trafikverket med sig av de bästa tipsen om du ska ut och resa.

Bengt Olsson arbetar som presschef på Trafikverket. I sin roll hanterar han huvudsakligen mediefrågor men sitter även i ledningen, där större beslut ofta behöver fattas med kort varsel. Temperaturen utomhus är egentligen den största påverkande faktorn vad gäller trafiken och på Trafikverket arbetar man annorlunda beroende på om det är plus- eller minusgrader ute.

- Storhelgerna beter sig alla olika, men under påsken startar oftast värmeperioden. Plusgraderna stiger och många banarbeten sätter igång, framförallt på vägar och järnvägar. Det är alltid fler som reser inför helgerna än under helgerna och detta måste vi ta i beaktning när vi planerar för olika vägarbeten. Under storhelgerna finns dessutom alltid fler trafikanter ute och rör på sig. Därför händer det att man ibland förlänger tågen så att flera ska kunna åka med, berättar Bengt.

 

Reparationer av sprickor eller sättningar i vägar och kraftigt slitage från dubbdäck är sådant som inte kan påbörjas innan temperaturen ligger stadigt över plussidan. Påbörjas en sådan reparation innan det hunnit bli tillräckligt varmt ute så rör sig vägkroppen vilket resulterar i ett större problem. Därför utför Trafikverket större reparationer så snart vädret tillåter. Detsamma gäller järnvägssidan då nya rälsar läggs och gamla växlar byts ut. Svetsarbeten håller inte och fogarna blir spröda och risker att gå sönder vid belastning om inte temperaturen passerat fem plusgrader vid start av reparationen. 

Eftersom Trafikverket vill störa så lite som möjligt under arbetsveckorna så satsar man istället på att utföra vägreparationer och annat arbete på helger.

- Vi arbetar till största del nattetid vad gäller järnvägar för att störa så lite som möjligt dagtid. På vägsidan finns fler alternativa vägar och därför kan vi arbeta på dagen, det finns tyvärr inga sådana vad gäller järnvägarna.

Att tänka på inför påsk om du ska ut och resa med bil

Inför påsken är det viktigt att planera för resan i god tid. Bengt ger oss därför sina bästa tips på vad man bör tänka på om man ska ge sig ut och resa med bil i påsk.

- På många ställen runt om i landet finns det fortfarande gott om snö. Åk därför inte exempelvis upp till fjällen utan att ha bilen utrustad med vinterdäck, alternativt dubbdäck. Många vägar kommer att ha extra mycket trafik under denna tidsperiod, tänk därför på att vara extra vaksam, håll avstånd, fundera på om du håller rätt hastighet, tänk igenom vilka däck du har på bilen och anpassa vägen till underlaget. Föraren bör utrusta sig själv med gott om tålamod då det kan bli en del kö på vägarna. Se också till att ha något att dricka och tugga på i bilen och ta gott om pauser.

- Ett misstag som många gör är att de kör in till sidan om fordonet får stopp och sitter kvar i bilen. Detta utgör en stor fara. Påkörning bakifrån är tyvärr inte helt ovanligt, därför är det viktigt att inte sitta kvar i bilen om detta skulle hända. Placera istället ut en varningstriangel och gå ifrån bilen cirka 10-15 meter.

Att tänka på inför påsk om du ska resa med tåg

- Under påsken kan restiderna med tågen bli något längre, men det är fortfarande utsatt tid som står i tabellerna som gäller. Se till att vara framme i god tid innan tåget avgår från perrongen för att slippa onödig stress och glöm inte att titta efter dig en extra gång så att du inte glömt något.