SOS Alarm i poddsamarbete med Slumpens Hjältar

SOS Alarm är stolt samarbetspartner till podden Slumpens Hjältar. Tillsammans hyllar vi alla hjältar som ingriper med civilkurage. I de allra flesta 112-samtal är det människorna på plats som är avgörande för att rätt hjälp ska komma till rätt plats. Därför är det viktigt för oss att lyfta dessa hjältar.

Glöm inte att även lyssna på första säsongen av Slumpens Hjältar. Finns där poddar finns eller på Slumpens Hjältars sida.

Säsong 2

Killen brann från midjan och uppåt

Therese Thomasdotter har avslutat sitt arbete och är på väg hem i sommarnatten. Plötsligt hör hon ett märkligt ljud och när hon vänder sig om ser hon en bil exploderar. Mannen som tar sig ut från baksätet brinner från midjan och uppåt. Utan att tveka eller fundera på sin egen säkerhet springer hon fram till olycksplatsen.  Fredrik Lagerhorn från Storstockholms Brandförsvar berättar vad man ska tänka på när man ingriper vid brand.

 

Han skrek! Kroppen var helt stel och krampade

Daniel ska tillsammans med en kollega utföra ett elarbete på Sahlgrenska. Trots att de gått igenom säkerheten händer det som inte får hända - Daniels kollega får 1000 ampere genom kroppen och fastar i det strömförande elskåpet. 

Det är en dramatisk räddningsinsats där kollegan dessutom skadar armen svårt. Räddningsinsatsen visade sig också vara helt livsfarlig för Daniel, men det det fick han tack och lov reda på senare.

 

Simon ser barnet träffas av bilen

Plötsligt springer barnet rakt ut i vägen och taxibilen har inte en chans att väja undan eller stanna.

Simon som sitter i bilen bakom har på håll registrerat barnet som kommer springande och han bevittnar hur barnet träffas av bilen och kastas upp i luften för att landa på huvudet.

Simon ingriper direkt men för honom får olyckan personliga konsekvenser när gamla minnen från krig och våld dyker upp.

 

Ungdomarna var kvar i den brinnande bilen

En mörk natt i oktober sitter fyra ungdomar i en bil. Plötsligt gör vägen en kraftig högersväng men bilen fortsätter rakt fram. I luften voltar bilen och kraschen blir kraftig. 

När Benny kommer fram till platsen är situationen kaotisk. Ungdomarna är svårt chockade och skadade och två personer ligger kvar i den brinnande bilen. Bennys insats är lika farlig som heroisk.

 

Jeff i kamp med flyende rånare

Jeff har avslutat sitt jobb som bartender. Det är sent på natten och han tar sin cykel hem. Han kommer inte långt förrän han hör en tjej som skriker på hjälp. Han tar sig till platsen så fort han kan för att hjälpa tjejen - och ta fast rånaren.

Lyssna här:

 

Mamma! Du får inte dö!

Det är påsk och Julia är hemma och hälsar på hos sin familj. Men firandet kommer av sig när Julias mamma plötsligt insjuknar och faller i medvetslöshet. I podden medverkar även SOS-operatören My Adina, som berättar om vad som händer under ett 112-samtal.

Lyssna här: