Varning för gräsbränder SMHI: "Fjolårsgräset som är faran"

Trots att det är väldigt tidigt på året finns det stora risker för gräsbränder på flera håll i Mellansverige. – Jag förstår att man kan bli förvirrad då det fortfarande känns som vinter ute, men det är faktiskt fjolårets gräs som är faran, säger Ulrica Sievert, meteorolog vid SMHI.

Temperaturen ligger på några plusgrader i Mellansverige, och SMHI uppger att det finns stora risker för spridning av gräsbränder. Därför är det viktigt att man ska vara försiktig när man är ute och eldar för att inte orsaka en brand. För gräset kan snabbt börja flamma och orsaka brand även om det är kallt ute. 

- Det är gräs från förra året som har legat kvar under vintern och som torkar nu när snön har försvunnit, solen börjar stå högt på himlen och luften är dessutom  torr, så torkar det här fjolårsgräset. Det gör att det finns en spridning av bränder på fjolårsgräset skulle börja brinna, säger Ulrica Sievert, meteorolog vid  SMHI.

Lämna aldrig platsen när det glöder

Storstockholms brandförsvar upppmanar folk att ha för vana att aldrig lämna cigarettfimpar på marken och alltid släcka glöden från brasor och grillar innan man lämnar platsen.

– Den som planerar att elda trädgårdsavfall eller gräs ska alltid säkerställa att det finns släckutrustning på platsen och att länsstyrelsen inte har utfärdat ett eldningsförbud, säger Björn Westerdahl, kommunikatör vid Storstockholmsbradförsvar.

De län som berörs är, Gotlands län, Kalmar län utom Öland, Östergötlands län, Örebros län, Västmanlands län, Uppsalas län utom Upplandskusten, Stockholms län, Roslagskusten. 

Förra året hade SMHI säsongens sista gräsbrandrisk den 7e juni, enligt SMHI. 

Här ser ni prognosen de kommande fem dagarna.

 

Bild: Storstockholmsbrandförsvar