"Vissa samtal berör lite extra och det här var ett av dem"

Tio-årige Lucas var livrädd, men klarade ändå att ringa nödnumret 112 när pappa Karl-Axel fick ett krampanfall mitt i natten. SOS-operatören Lotta lugnade både honom och lillasyster, och i maj 2017 fick barnen äntligen träffa kvinnan som hjälpte dem genom den tuffa situationen.

Den 24 januari var en helt vanlig kväll hos familjen Ottosson i bohusländska Rabbalshede. Lillasyster Lova, sex år, var i och för sig lite krasslig, så föräldrarna bestämde att Lova skulle sova med mamma Anita i föräldrarnas säng och att pappa Karl-Axel istället skulle sova i barnens rum.

Men så, vid halv elva-tiden vaknar Anita av att hon hör Karl-Axel ropa till.

– Jag gick in i barnens rum och såg att han hade fått något slags anfall, han var helt blå och krampade och hade slutat andas, minns Anita.

Hon börjar direkt att ge HLR, och efter 30 kompressioner springer hon för att hämta telefonen. Men den ligger inte på sin vanliga plats.

– Jag insåg att jag inte hann leta, så jag sprang tillbaka och fortsatte med HLR samtidigt som jag skrek på Lucas att han måste vakna, leta rätt på telefonen och ringa efter ambulans.

En yrvaken Lucas letar gråtandes igenom huset och hittar till slut telefonen. Panikslagen ringer han 112, precis som han lärt sig hemma och i skolan, och på andra sidan svarar SOS-operatören Lotta.

– Jag sa till henne att pappa inte kunde andas och då frågade hon var vi bodde, minns Lucas.

– Först kunde jag inte komma ihåg det för jag var så rädd, men vi pratade en stund och då kom jag på adressen igen.

Och det 17 minuter långa samtalet med Lotta vände hela upplevelsen för Lucas. Hon fick honom att gå in till Lova som låg och skakade av gråt under täcket och hjälpte sedan Lucas och Lova att trösta varandra. När ambulansen kom och Anita äntligen kunde vända sin uppmärksamhet mot barnen var det en helt annan kille hon såg.

– Innan han ringde var han så rädd, han skrek nästan hysteriskt och var helt panikslagen, vilket är helt förståeligt med tanke på situationen. Men efter att han pratat med Lotta var han helt lugn. Han sa att hon var så snäll, att det kändes som att hon var som en kompis.

Efter den traumatiska natten har det mesta blivit vardag igen hos familjen Ottosson och Karl-Axel mår bra. Men samtalet med Lotta var så viktigt för Lucas att Anita bad SOS Alarm att framföra ett tack till henne. Och torsdag den fjärde maj fick Lucas med familj komma till SOS-centralen i Göteborg, träffa Lotta och ge henne en present. Dessutom fick Lucas ett diplom för sin fina insats.

– Du måste vara väldigt, väldigt bra på ditt jobb, konstaterar han när han ger Lotta en stor kram.

Själv tycker hon att det är jätteroligt att hennes insats har kunnat ge Lucas så mycket.

- Vissa samtal berör lite extra och det här var ett av dem.

Och Lotta har fortsatt att spela en stor roll för familjen även under resten av våren.

– Vi pratar ofta om det samtalet, särskilt när vi ska gå och lägga oss och barnen blir oroliga för att pappa ska få ett anfall igen, berättar Anita.

– Då pratar vi om Lotta och vilken bra hjälp vi fått. Jag är så djupt tacksam för vad hon gjorde för barnen. Att en människa kan ge så mycket av sig själv för att nå en annan människa över telefon, det är helt fantastiskt. Jag vill tacka henne och hennes kollegor av hela mitt hjärta!

 

Text: Karin Aase
Foto: Sofia Sabel