Benny räddade livet på ungdomarna i den brinnande bilen

Bilen med de fyra ungdomarna kör av vägen i hög fart i en kurva, kraschar våldsamt och fattar eld. Benny Johansson, som är på väg till jobbet, tvekar inte att gripa in. – Jag tänkte att det här kanske är det sista jag gör men jag kan inte låta dem brinna inne, säger han.

Klockan var fyra på natten den 3 oktober 2016. Benny Johansson var på väg till jobbet på en logistikterminal i Göteborg och körde på riksväg 625, alldeles utanför Lilla Edet.

Plötsligt såg han något som brann och en tonårsflicka som stod på vägkanten och skrek hysteriskt. I diket, ett tiotal meter från vägkanten, fanns den brinnande bilen. Den hade slagit runt men stod på fyra hjul.

Benny Johansson gick snabbt ur den egna bilen.

– Det finns fler därinne, ropade flickan. Du måste ta ut dem!

Han närmade sig den brinnande bilen. Elden tilltog och sikten var i stort sett obefintlig. Benny Johansson förstod att det inte fanns en sekund att förlora och inte ens tid att kalla på ambulans.

– Jag tänkte att det här kanske är det sista jag gör men jag kan inte låta dem brinna inne, säger han.

 

 

Benny Johansson kravlade sig in i bilen. En storväxt pojke låg på magen mellan fram- och baksätet. Benny Johansson uppfattade det som om han satt fast.

– Först kunde jag inte rubba honom. Men jag tog i så mycket jag förmådde och till sist fick jag ut honom, säger han.

Då såg Benny Johansson ännu en person, en flicka som legat klämd under pojken.

– Jag förstår fortfarande inte hur det gick till, men jag fick ut henne också.

En annan bilist hade stannat och kunde hjälpa Benny Johansson att få bort ungdomarna från den nu övertända bilen.

Ambulansen kom till platsen. Benny Johansson ville inte vara i vägen. Han säkerställde med räddningsledaren att han inte längre behövdes och fortsatte till jobbet. Senare ringde polisen.

– De frågade hur det var med mig. Jag sa att jag mest var orolig för hur det hade gått för ungdomarna.

Alla fyra visade sig ha överlevt kraschen, om än med skador.

Benny Johansson fick medalj från räddningstjänsten. Föräldrarna till den femtonåriga flickan som han räddat ringde också.

– Att gripa in satt i ryggmärgen på mig. Jag har fått lära mig livräddning på jobbet och är inte särskilt rädd av mig, säger Benny Johansson.

Text: Hanna Lindberg
Foto: Sanna Tedeborg