"Jag räddade någons liv den dagen"

En man faller ihop med hjärtstopp i dörren till flygplanet, men har änglavakt i form av medpassagerare som ger hjärt-lungräddning. – Det slog mig sedan, när allt var över, att jag faktiskt hade räddat någons liv den dagen, säger Pelle Bengtsson.

Pelle Bengtsson hade precis satt sig i sin stol på planet som snart skulle flyga honom hem, från Uppsala till Östersund, när han såg flygvärdinnan komma springande in i planet. Hon greppade mikrofonen och ropade ut en fråga: fanns det någon läkare ombord?

Inget svar, ingen reaktion.

 – Först tänkte jag att jag kan väl inget göra, jag är ju inte läkare, men när ingen reagerade så tänkte jag att då får jag väl ändå göra vad jag kan.

 Pelle sprang fram till dörren och såg en man i 60-årsåldern ligga på marken, helt blek, utan puls, utan andning.

– Jag har jobbat i 18 år som SOS-operatör och instruerat i hjärt-lungräddning tusentals gånger via telefon, men jag hade aldrig gjort det själv förut.

Precis då sätter sig en person på knä bredvid Pelle. Han tittar upp och ser ett bekant ansikte. Av en lycklig slump är det Janne, hans egen läkare hemifrån Östersund, som också ska med planet. De får sällskap av ytterligare en man och en kvinna, och tillsammans sätter de igång med att ge mannen hjärt-lungräddning.

Tillsammans jobbar de på. 30 kompressioner, paus för inblåsning, 30 kompressioner till. Om och om igen och i Pelles huvud snurrar en barnvisa med rätt rytm varv efter varv, allt för att hålla igång mannens cirkulation igång i rätt takt.

– Det enda jag kunde tänka på var att vi måste fortsätta, att vi måste orka hålla mannen vid liv tills ambulansen kom.

Och så, helt plötsligt, känns kompressionerna annorlunda. Mannens ena arm rycker till. Hjärtat börjar vakna. Janne ger ytterligare några kompressioner och nu känns det tydligt, mannens hjärta svarar. Steg för steg vaknar han till liv, pulsen är tillbaka, andningen hämtar sig, och när ambulansen kommer är mannen utom fara.

– Det var helt fantastiskt, en sådan euforisk känsla. Vi hade klarat det!

Väl tillbaka på sin plats klappas Pelle om av medpassagerarna. Och när planet en stund senare går ner för landning i Östersund ropar kaptenen ut över högtalarna att han vill tacka alla resenärer för dagens resa, men framförallt vill han tacka dem som räddade livet på mannen innan start.

– Det var då det riktigt gick upp för mig vad vi hade gjort, vi hade räddat ett liv. Utan vår insats hade han inte klarat sig.

 

 Text: Karin Aase

Foto: Mikael Wallerstedt