Isak räddade livet på Ellen tack vare appen SMSlivräddare

Med hjälp av appen SMSlivräddare, som larmar frivilliga med hjärt- och lungräddningskunskaper, räddade Isak Wessman livet på Ellen som fick ett hjärtstopp.

Det är novemberrusk och tidig förmiddag. På bottenvåningen på Stationsvägen i Mölnlycke utanför Göteborg har Isak Wessman knappt vaknat. Vanligtvis vid den här tiden är han på jobbet på hamburgerrestaurangen i centrala Göteborg. Nu ligger han och scrollar på telefonen när det plötsligt börjar tjuta och blinka på livräddar-appen SMSlivräddare.

– Först förstod jag inte var det var som lät. Jag hade haft appen installerad ett tag och nästan glömt att jag hade den, säger Isak Wessman. 

Isak drar på sig ett par byxor i farten innan han springer ut ur lägenheten. Efter någon minut i full fart, med ett öga på kartan som visar vägen i appen, börjar han förstå att det kommer gå snabbare om han får skjuts av någon. Med andan i halsen frågar Isak en pappa som håller på att lämna sitt barn på förskolan om han kan köra honom. Han hinner knappt säga hjärtstopp, frivillig, kör mig, innan pappan frågar vart han ska köra.

Väl framme visas Isak in till kvinnan som ligger raklång på toalettgolvet. Mannen har påbörjat HLR men hennes läppar är fortfarande blåaktiga. Bredvid kvinnan ligger en telefon i högtalarläge med en SOS-operatör i luren. ”Hej, jag är SMSlivräddare, vad ska jag göra?” Han får svar att börja med kompressioner. Isak beskriver det som att han faller in i muskelminnet när han börjar göra kompressionerna. Den senaste HLR-kursen låg bara månader bakåt i tiden.

Det var på den kursen Isak fick höra om SMSlivräddare första gången. Kursledaren berättade att han var SMSlivräddare och efter kursen frågade Isak hur man gör för att gå med.

– Han sa att det bara är att ladda ner en app och skriva in sig. Det kändes som en så pass viktig sak att göra. Det mesta jag kan förlora är lite batteritid på mobilen. Vinsten är någons liv, säger Isak Wessman.   

Efter cirka fem eller sex minuters kompressioner kommer ambulanssjukvårdarna och tar över. En kort stund senare är Isak och den andra SMSlivräddaren som kommit till platsen på väg därifrån. Ovetandes om hur det kommer gå.

I flera veckor framåt fanns händelsen med honom. Gjorde jag skillnad? Hjälpte jag till? Generellt sett får man som SMSlivräddare på grund av patientsekretessen inte veta hur det går, men efter några veckor så kontaktade Heartrunner, som utvecklat appen, Isak och sa att hon hade klarat sig och att hon ville kontakta Isak för att tacka honom.

– När jag senare träffade dem och fick se deras vardag existera, se barnen som lekte, då förstod jag att inget hade varit likadant om deras mamma hade dött. Det gav mig en sådan oändligt stark känsla att ha gjort något viktigt, säger Isak.

Isak upplever att händelsen har påverkat hans liv så pass mycket att han nu vet vad han ska göra i livet.

– Jag ska söka mig till något mer meningsfullt än att flippa burgare. Nu vill jag plugga till sjuksköterska för att kunna hjälpa fler i framtiden.

 

För David Fredman, driftansvarig på Heartrunner, är en av de viktigaste fördelarna med tjänsten att den kunskap om hjärt- och lungräddning som finns i samhället tas till vara på.

– Varje år utbildas över 100 000 svenskar. Men hur många har använt sin kunskap i verkligheten? Vi vet att vi kan rädda liv på det här sättet, därför behöver vi fler HLR utbildade människor som laddar ned appen och blir SMSlivräddare, säger David Fredman.

Text och foto: Erik Ardelius

Relaterat Innehåll