Martina födde sonen hemma i badrummet

Statistik visar att flest barn föds under sommaren i Sverige. På nödnumret 112 tar SOS Alarm emot ca 1 000 samtal varje år som handlar om pågående förlossning utanför sjukhus. En septemberdag 2016 blev Martina Razay är en av de mammorna och som inte hann in till sjukhuset.

29-åriga Martina Razay från Stockholm väntade sitt andra barn tillsammans med maken Peter och var i vecka 40+3 den där dagen i september när värkarna satte igång. Hela natten hade värkarna kommit och gått och eftersom det var andra barnet fanns ändå en tanke att det kanske kunde gå snabbt den här gången. På morgonen efter ringde hon barnmorskan.

- Jag ringde förlossningen för att få råd om hur jag skulle göra. Jag hade värkar men de kändes ändå inte så starka eller täta så att jag behövde åka in. Vi kom överens om att jag skulle stanna hemma och ringa igen om det blev värre, berättar Martina.

Vid 14-tiden kom två riktig starka värkar men avtog sedan för att lugna ner sig ordentligt under eftermiddagen. I samråd med förlossningsavdelningen på sjukhuset fortsatte hon att ta det lugnt hemma och vänta på att värkarbetet skulle dra igång igen.

- Jag och min man bestämde att han skulle åka iväg med vår 2-åriga dotter till mina svärföräldrar eftersom jag var ganska säker på att det ändå var nära. När han åkte iväg så bestämde jag mig för att försöka sova en stund, jag var ju helt slut, säger Martina.

Vaknade av krystvärkar

Men sovstunden blev inte långvarig. Redan efter 10-15 minuter vaknade Martina av kraftiga krystvärkar. Förlossningen var igång och hon insåg att det inte fanns tid att ta sig till sjukhuset.

-Jag ringde barnmorskan på förlossningen igen som tyckte att jag skulle komma in på en gång. Eftersom min man inte ens var hemma så var ju det helt omöjligt. Då fick jag rådet att lägga på samtalet och istället ringa 112 för att få en ambulans.

Samtidigt tar sig Martina in i badrummet och sätter sig på toaletten. Just som hon ska läsa upp sin adress för 112-operatören så kommer sonen Leo ut.

- Jag hann inte ens läsa upp adressen, jag fick upprepa den eftersom jag var fullt upptagen med att föda barn, skrattar Martina.

Av SOS-sjuksköterskan, som då hade kommit in i samtalet fick hon rådet att lägga sig ner så fort som möjligt, lägga barnet på magen, hålla sig och bebisen varma och gnugga barnet på ryggen. Martina lade sig på ett gäng handdukar och gjorde som sjuksköterskan instruerade.

- Jag var ju fortfarande helt ensam hemma, den SOS-sjuksköterskan var min enda trygghet, jag hade aldrig vetat vad jag skulle göra om inte hon fanns där i telefonen hela tiden. Jag är så otroligt tacksam för henne, säger Martina.
Martina och Leo hemma i badrummet. Foto: Martina Razay
 

När Martina och Leo låg på golvet i badrummet kom maken Peter hem. Han trodde först att han hade gått fel eftersom han hörde barnskrik.

- Haha, ja, han kunde liksom inte tänka sig att allt det här hade hänt under den korta tid han var och lämnade vår dotter. Det var nog mer traumatiskt för honom än för mig.

Ungefär samtidigt som Peter kom hem kom även ambulansen. De tog med sig Martina och sonen Leo till sjukhuset där de fick stanna kvar i tre dagar. Både Martina och Leo mådde bra men fick ändå stanna några dagar extra för observation.

- Folk frågar mig om det var en traumatisk upplevelse men jag kände bara ren och skär lycka när min son kom, säger Martina om den minst sagt ovanliga förlossningen hemma i badrummet.