När allmänheten sluter upp

Missing People kan på kort tid mobilisera tusentals frivilliga för att söka efter försvunna personer. Frivilligorganisationen har blivit allt viktigare för polisen och samhället. -Allmänheten sluter upp på ett annat sätt än tidigare, säger Eric Steijer, insatsledare på Missing People.

När vi når Eric Steijer på telefon, en novemberkväll, har han just tagit emot ännu ett meddelande från Missing Peoples jour. En kvinna är försvunnen sedan klockan nio på morgonen. Eric Steijer befinner sig i bilen på väg hem från jobbet, men ändrar genast sina planer för kvällen.

– Mina kollegor håller på att ta fram en profil på kvinnan just nu. Allt jag vet i nuläget är att vi ska börja söka någonstans söder om Stockholm, säger Eric Steijer, som till vardags arbetar som chef inom kollektivtrafiken.

Eric Steijer är en av cirka 25 personer i Stockholm som delar på uppgiften att organisera och leda insatserna i länet.

Allt arbete sker ideellt.

– Vi har olika ålder, yrken och bakgrunder, vilket är en stor styrka. Detta är ett lagarbete.

Bara ett par veckor tidigare deltog hans kollegor i sökandet efter tolvårige Dante, som försvann i Falkenberg. Fallet berörde hela Sverige och Missing People spelade en nyckelroll. Tretusen personer från hela landet var inblandade i sökandet, den största insatsen någonsin i sitt slag.

Eric Steijer tycker sig ha sett en positiv förändring i samhället efter skogsbränderna i Västmanland 2014 och terrordådet i Stockholm 2017.

– Allmänheten sluter upp på ett annat sätt än tidigare när det händer något jobbigt nuförtiden.

Missing People har kommit att få en allt större betydelse för polisen och samhället. Organisationen har förmåga att snabbt ställa sökresurser till förfogande, som kan fördelas enligt polisens önskemål.

Ofta är det privatpersoner som vänder sig till organisationen. Missing People prioriterar fallen utifrån fara för den försvunne, för att avgöra vilket som är mest kritiskt.

– Vi tittar på den försvunnas hälsa, om han eller hon är barn eller gammal, klädsel, psykisk hälsa och så vidare.

Den lokala insatsledningen planerar sökarbetet i detalj. Om man bedömer att den saknade befinner sig i en större skog behövs många frivilliga. Då går organisationen ut med en efterlysning i sin Facebookgrupp, som snabbt kan nå ett par miljoner svenskar.

Åtta av tio av de som eftersöks påträffas vid liv. Men att förbereda frivilliga också för det värsta är viktigt.

– Ofta blir det starka känslor. Vi är ett lag som tar hand om varandra och kan även samarbeta med Röda Korset, om det behövs mer professionellt stöd.

Det roligaste är att vara med och hitta en försvunnen person vid liv.

– Det är en helt makalös, euforisk känsla. Men även när det slutar tragiskt, som i Dante-fallet, är det en lättnad när vi har lyckats med vår uppgift och kan lämna svar till de anhöriga, säger Eric Steijer, innan han måste sluta samtalet och ge sig ut på det senaste inkomna sökuppdraget.

Namn: Eric Steijer
Bor: Huddinge
Ålder: 49
Gör: En av flera insatsledare på frivilligorganisationen Missing People.
Arbetar till vardags som chef inom kollektivtrafiken i Stockholm.

 

Text: Hanna Lindberg

Foto: Linus Meyer