Under en löptur hamnar Ola plötsligt bara några meter från flera personer i rånarluvor. Han hör en person skrika och inser att mannen är i livsfara.

Ola bor i Uddevalla kommun och arbetar som ledarskapskonsult, vilket gör att han ofta är på resande fot. I april 2017 befann han sig i Gävle på ett uppdrag och skulle övernatta på hotell.

Efter en arbetsdag brukar han ofta varva ner genom att ta en längre löptur, så också den här kvällen. Han hade hunnit avverka dryga milen, och det hade börjat att skymma, när han begav sig tillbaka i riktning mot sitt hotell.

Ola såg fem personer med rånarluvor

Plötsligt såg han en grupp människor lite längre bort som han tyckte betedde sig underligt. De befann sig på andra sidan ån från honom.

– Första tanken var att de stod ovanligt nära varandra i en klunga, det såg skumt ut. Sedan kom det något konstigt ljud därifrån som gjorde att jag hajade till.

Ola bestämde sig för att kolla upp vad som pågick och började springa ditåt. Det verkade stökigt på platsen, bilar stod i närheten med dörrarna öppna och skrik hördes nu alldeles tydligt.

– I och med skriken förstod jag att någon var i fara, det var väldigt otäcka skrik, säger Ola.

 

 

Ola befann sig drygt fem meter från klungan när två personer plötsligt tittade upp. Det Ola fick se gav honom kalla kårar.

– De hade svarta rånarluvor på sig. Förstå då förstod jag att jag var i fara och tänkte ”oh shit, här ska jag inte vara”.

Ringde 112 - skrev ned alla detaljer

Ola vände på klacken, samtidigt som han ringde 112. I samma stund hördes tjutande däck och bilarna åkte därifrån.

När Ola såg rånarluvorna insåg han att hans vittnesmål skulle bli viktigt. Väl tillbaka på hotellet skrev han ner detaljerna, gjorde en skiss över platsen och ritade in det han sett.

Ola blev huvudvittne i polisens utredning

I nyheterna rapporteras det någon dag senare om att en man hittats mördad i en bil, och Ola insåg att det var den kidnappningen han hade bevittnat. Dagarna därefter följde förhör med polisen.

Utredningen pekade ut 18 personer som misstänkta och 9 av dem åtalades. Ola var ett av huvudvittnena och hans vittnesmål ihop med annan bevisning ledde till fällande dom för flera av de inblandade. De dömdes till långa straff och i vissa fall även utvisning.

Ola ångrar inte valet han gjorde den kvällen och inte heller att han vittnade.

– Jag vet att många säkert hade tagit sig därifrån direkt av rädsla. Men jag har diskuterat civilkurage väldigt mycket med en vän som är polischef. Oavsett om min vän bär uniform eller inte så agerar han på oegentligheter han ser. För mig är det också självklart, säger Ola och tillägger:

– Jag har en bra grund också eftersom jag utbildar i kultur- och värdegrundsfrågor och nu fick detta verkligen sättas på prov i praktiken. Det är viktigt att inse att vi inte bara har rättigheter som medborgare utan också skyldigheter – att vittna är en av dem.

Ola hoppas att hans historia kan få fler att våga stå upp för civilsamhället.

– Man måste stå upp för det samhälle man vill ha – titta inte åt andra hållet när något är fel, agera med förnuft.

 

Text: Josefine Franking                           
Foto: Daniel Strömberg

 

Hör mer i podden Hjältarna

SOS Alarm samarbetar med podden Hjältarna, en dokumentär podd som handlar om civilkurage och mod, om vanliga personer som ingriper när någon annans liv är i fara. 
Hör Ola berätta hela historien i podden här.