Oskars minimala handrörelse räddade hans liv

När familjen Berglund körde förbi den brinnande och rökfyllda skogen sa dottern i baksätet plötsligt att tyckte att hon såg en hand som rörde sig i diket. Intill stod en utbrunnen bil. Tack vare hennes snabba reaktion räddades 25-årige Oskar från lågorna.

På väg till sin flickvän i Malå tappade Oskar plötsligt kontrollen över bilen och körde rakt in i ett träd. Bilen fattade eld och runt honom spreds sig även en skogsbrand snabbt. Trots flera brutna ben lyckades han kravla sig ur bilen och några meter bort mot ett dike, men sedan tog krafterna slut. Lågorna runt honom kröp allt närmre och snart kände Oskar att allt hopp var ute. Då hörde han plötsligt en bil och med sina allra sista krafter lyfte han ena handen till en liten rörelse. Den uppfattade lyckligtvis dottern i baksätet.  

– Det var svårt att se, allt var bara grått på grund av all rök. Hela han var bara en grå siluett. Och bilen var nästan helt utbrunnen så det var svårt att förstå att det var han som hade kört bilen, säger dottern Cornelia.

Men dramat tog inte slut där. När familjen försökte larma 112 saknades mottagning och trots upprepade försök lyckades de inte komma fram. Men via 112-appen fick de till slut iväg ett meddelande med deras position till en närstående som i sin tur kunde larma 112.

Läs mer om 112-appen här