"Han var rädd och undrade om han skulle dö"

När Simon Almsaddi såg barnet flyga en och en halv meter upp i luften och landa med huvudet först i marken agerade han instinktivt. Nu vill han utbilda andra i HLR för att fler människor ska överleva olyckor.

Det var en vanlig slö eftermiddag i Stockholmstrafiken. Simon Almsaddi och hans vänner var på väg hem till Svenljunga efter ett träningsläger när taxin framför dem helt plötsligt tvärbromsade. Ett barn i 12-årsåldern hade sprungit rakt ut i gatan, blivit påkörd av taxin och flög nu en och en halv meter upp i luften och landade med huvudet på trottoarkanten.

– Jag tänkte inte ens, när min kompis tvärbromsade slängde jag mig bara ut ur bilen för att se hur det gick med barnet.

Simon sprang fram till taxin, bad om första-hjälpen-väskan och sprang sen fram till pojken som blödde kraftigt från huvudet.

– Han var rädd, frågade efter sin mamma och undrade om han skulle dö.

Simon satte sig ner med honom och bad de andra personerna som hade stannat till att sluta lyfta pojken.

– Jag tänkte att eftersom han hade landat på huvudet kunde han ha skadat rygg och nacke och då ska man ligga still.

Eftersom han själv bara var på genomresa och inte ens visste i vilken stadsdel han var bad han en man bredvid att ringa nödnumret 112 och en annan person att ta pojkens mobil och ringa hans föräldrar. Samtidigt stoppade Simon pojkens blödning och försökte lugna och trösta honom så gott det gick tills ambulansen och polisen kom till platsen och tog över.

Den här gången gick det bra. Pojken klarade sig och när polisen några dagar senare la upp ett tack till Simon på sin Facebooksida blev det rejäl medial uppmärksamhet.

– Det är klart att det känns bra, men samtidigt konstigt. Enligt mig är det här inget man ska bli uppmärksammad för, det ska bara vara självklart att agera när ett barn är skadat och blöder.

I efterhand har Simon funderat en hel del på det som hände. Han är ursprungligen från Syrien och en av hans bästa vänner blev skjuten framför ögonen på Simon när han var i 15-årsåldern.

– Nu kom alla de känslorna upp igen, men jag har fått hjälp att bearbeta dem. Nu har jag också utbildat mig till HLR-instruktör så att jag ska ha mer kunskap om jag är med om en olycka någon mer gång.

– Det här är livsviktig kunskap och det är bättre att göra något än inget när man blir vittne till en olycka.

Text: Karin Aase
Foto: Linus Meyer